fbpx

Internationale merkregistratie

Ontdek gratis of bescherming mogelijk is…

Z

100% gegarandeerd niet geweigerd

Z

Kostenefficiënte en juridisch sterkste depotstrategie

Z

Perfect geoptimaliseerde beschermingsomvang

Z

Internationaal merk registreren binnen 1 dag

Internationale merkregistratie in 3 stappen

Gratis onderzoek

Gratis onderzoek

Vul in minder dan 1 minuut de vragen in en wij onderzoeken jouw merk, zodat je weet of het beschikbaar is en niet geweigerd wordt.
Geoptimaliseerde beschermingsomvang

Beste depotstrategie

Onze merkengemachtigden zorgen ervoor dat de beste depotstrategie wordt bepaald en de beschermingsomvang van je merk wordt geoptimaliseerd.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merkregistratie internationaal

Hoe kun je een internationaal merk registreren?

Een merk registreren vereist internationaal een depotstrategie die juridisch sterk is opgebouwd en ook een kostenefficiënte afweging kent en daarom kennen we drie opties voor internationale merkregistratie:

 • Nationale merkaanvraag
 • Internationaal merk met Benelux basis
 • Internationaal merk met EU basis

De nationale merkaanvraag is over het algemeen alleen interessant als enkel bescherming in de Benelux of EU en één enkel ander land internationaal vereist is. Groot nadeel hiervan is dat je niet kunt converteren als bezwaar komt vanuit één of meerdere lidstaten in de EU.

Wordt het bezwaar gegrond verklaard of het merk ingetrokken, dan moet een nieuwe aanvraag gedaan worden.

Voordeel van een merknaam internationaal registreren waarbij de EU wordt aangewezen, is dat bij dergelijke zaken geconverteerd kan worden, zodat individuele lidstaten kunnen worden gekozen een de registratie van het merk doorgang kan vinden.

Is bescherming nodig in meerdere landen buiten de Benelux of Europese Unie of is een registratie in meerdere landen in de EU nodig, maar is een merkaanvraag voor de hele Europese Unie niet mogelijk vanwege bijvoorbeeld beschikbaarheid of onderscheidend vermogen, dan kan een merkregistratie worden gekozen met een basis in de Benelux.

Een basis in de Europese Unie wordt vaak alleen gekozen als het merk daar al is ingeschreven en bijvoorbeeld gebruik kan worden gemaakt van voorrangsrecht in de eerste 6 maanden na de eerste merkaanvraag.

In de meeste andere gevallen is een internationale merkregistratie met een basis in de EU duurder dan wanneer de basis Benelux is. Dit komt door internationale afspraken en het verschil tussen Protocol en Overeenkomst landen.

Belangrijk om op te merken is het onderscheid tussen registratie in de EU en Europa. Noorwegen, Zwitserland, Engeland en bijvoorbeeld IJsland vallen niet binnen de Europese Unie en dus ook niet de registratie daarvoor, maar wel binnen Europa.

Is bescherming van het merk ook in die landen noodzakelijk, dan moet worden gekozen voor een internationaal merk registreren en volstaat de EU niet.

Wat zijn de kosten van een merkregistratie internationaal?

De kosten van een internationaal merk registreren starten bij 475 euro en zijn afhankelijk van 4 factoren, te weten:

 • Jurisdictie basisregistratie
 • Aantal klassen
 • Logo in kleur of merknaam
 • Aangewezen landen

Internationale merkregistratie uitgelegd in 1 minuut…

Wat je moet weten

Is een merkregistratie wereldwijd mogelijk?

Een wereldwijde merkregistratie is in theorie mogelijk, maar omdat buiten de Benelux en EU per land moet worden aangewezen, kost dat tonnen tot miljoenen. Om die reden kiest eigenlijk elke organisatie ervoor om eerst hier te registreren en vervolgens uit te breiden naar andere landen waar wereldwijd een merkregistratie nodig is.

In welke landen moet je een internationaal merk aanvragen?

Een internationaal merk deponeren doe je in:

 1. Het land waar je zelf gevestigd bent.
 2. Het land waar de producten gemaakt worden (productielanden).
 3. Landen waar inbreuk verwacht kan worden.
 4. Landen waar belangrijke concurrenten gevestigd zijn.
 5. Landen waar de producten en diensten met enige regelmaat verkocht of aangeboden worden.

Het voorrangsrecht houdt in dat je tot zes maanden de tijd hebt om ook in landen buiten het land van eerste aanvraag merkrechten te claimen voor je merk.

De nieuwe registratie krijgt dan na de registratieprocedure bescherming vanaf de aanvraagdatum van je eerste merkaanvraag. Je kan op die manier dus maximaal 6 maanden voorsprong krijgen op de concurrentie en internationaal veel tijd winnen.

Ook na afloop van deze termijn kan je natuurlijk nog internationale merkregistraties aanvragen, maar dan is het voorrangsrecht verlopen. Het nieuwe merk krijgt dan de feitelijke aanvraagdatum als officiële ingangsdatum. Veel bedrijven kiezen ervoor om gebruik te maken van het voorrangsrecht voor hun internationale merknaam als zij toch van plan zijn de merkrechten uit te breiden naar andere landen.

Wat zijn de vereisten binnen internationaal merkenrecht?

In beginsel zijn de vereisten voor een merk registreren internationaal gezien hetzelfde in de meeste landen. Zeker de landen van het internationaal merkenregister en het Verdrag van Madrid. Hierbij is afgesproken dat merken niet beschrijvend, misleidend of in strijd met de openbare orde of goede zeden mogen zijn.
Internationaal merkenrecht kan worden verkregen via het WIPO: Wereldorganisatie voor de Intellectuele Eigendom ofwel World Intellectual Property Organization.

Hoe werkt beheer van een internationaal merkenportfolio?

Bij internationale merkregistraties is het beheer van het merkenportfolio essentieel. Dit komt omdat verschillende registraties vaak wisselende inschrijvingsdata kennen en daarom ook een strategie nodig is om nieuwe aanvragen te doen en op het juiste moment te verlengen.

Gebeurt dit niet juist, dan kan het zijn dat een internationale registratie van een merk veel eerder dan na een periode van tien jaar alweer verlengd moet worden, omdat de overige merken in het merkenportfolio vernieuwd moeten worden.

Met beheer van het portfolio door een merkenbureau kan de juiste strategie worden bepaald om te voorkomen dat onnodig kosten bij de registratie van internationale merken komen kijken.

Internationale merkregistratie

Wat onze klanten van ons vinden

Ontzettend prettige service! Er wordt snel en op een duidelijke manier gereageerd. Ontzettend fijn en uniek dat dit nog kan!
Milou

De mannen bieden snelle, vriendelijke en persoonlijke (online) hulp bij het zoeken naar beschikbare merknamen. gewoon TOP!
Lele

Top service, Goed en eerlijk advies, Heel vriendelijk. Ik ben heel tevreden ! Zeker een aanrader.
Arsen

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het BOIP, EUIPO en WIPO krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Merk registreren internationaal