fbpx

Idee vastleggen

Direct online 5 jaar vastleggen voor maar € 95,-

Z

Idee of concept beschermen

Z

Officieel certificaat met datumstempel

Z

5 jaar geldig

Z

Verlenging altijd mogelijk

Zij gingen je voor...

npo
hornbach
dji
bam
liander
leonidas
concept vastleggen

Hoe kun je een idee vastleggen?

Het vastleggen van een idee kan in 5 stappen, te weten:

1.  Idee uitwerken in documenten en presentaties

2. Taal van het depot kiezen

3. Titel geven aan het depot

4. Omschrijving van 225 tekens toevoegen

5. Deponeren

Stel je hebt een goed idee voor een app, een film, een product of programma. Dan wil je niet dat anderen ermee vandoor gaan. Iedereen kent de verhalen wel: Je gaat met een nieuw idee voor een tv-programma naar een omroep, maar ze vinden het niks. Tot je verbazing verschijnt je idee enkele maanden later toch op televisie. Balen, maar als je ervoor hebt gekozen om het idee te beschermen, zijn er wellicht mogelijkheden.

Het antwoord op de vraag of je een idee kunt vastleggen is namelijk ja. Je kunt zelfs het idee voor een patent vastleggen. Althans, als sprake is van voorgebruik of als je jouw product waar je een patent op wilt al aan het ontwikkelen bent. Het is dan verstandig om ervoor te kiezen het idee te registreren.

Direct online jouw idee deponeren?

Wat je moet weten

Welke ideeën kun je vastleggen?

Eigenlijk elk idee kun je vastleggen. Waar auteursrecht ontstaat op het moment dat je de foto maakt of een film uitbrengt en een merk beschermd wordt zodra je het registreert, geldt dit niet voor ideeën. Maar je kunt een nieuw idee prima beschermen door het te registreren.

Zo is het mogelijk om een idee voor een app, film, product of programma te laten vastleggen, maar ook een idee voor een patent kun je beschermen door het te registreren. Het is overigens niet mogelijk om bepaalde methodes voor trainingen of cursussen te beschermen. Hoe uniek deze ook zijn, je kunt niet tegenhouden dat anderen vergelijkbare methoden ontwikkelen.

Hoe kun je het registreren?

Tot 1 januari 2013 kon je een idee vastleggen bij de belastingdienst. Vanaf die datum is dat niet meer mogelijk en kun je een idee bijvoorbeeld beschermen via de notaris of ons bureau.

Kan je een idee beschermen bij de notaris?

Een idee beschermen via de notaris werkt door middel van een akte van depot. Aan deze akte kun je geen rechten ontlenen, maar het zorgt ervoor dat je een sterkere uitgangspositie hebt als je moet bewijzen dat je het idee al had of dat sprake was van voorgebruik bij een patent.

Wat is een akte van depot?

Een akte van depot is een verklaring van een notaris waarin staat wat je op welke dag en welk tijdstip bij hem hebt aangeleverd. Dit kan bijvoorbeeld een idee voor een patent, film programma of product zijn. De notaris zal het document verzegelen en bewaren. Mocht op een later tijdstip onenigheid ontstaan of een rechtszaak volgen waarbij moet worden aangetoond dat het idee op een zeker tijdstip al bestond, dan kan de akte van depot bijdragen als bewijs.

Wat zijn de kosten van een idee vastleggen?

Een idee registreren bij ons kost € 95,- voor vijf jaar en € 190,- voor tien jaar. Vastleggen bij de notaris kost ongeveer 300 euro.

Waar kun je een nieuw idee laten registreren?

Je kunt je idee door een notaris in Nederland laten vastleggen, maar ook via het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Dit geldt ook als je een idee internationaal wilt vastleggen. Het gaat er immers om dat je kunt aantonen dat je een idee op een bepaald tijdstip had. Je kunt er geen rechten aan ontlenen. Bijvoorbeeld internationaal, maar je kunt in een rechtszaak wel jouw bewijspositie versterken door het depot bij het BBIE of de notaris.

Welke rechten krijg je?

Je krijgt een bewijsmiddel in handen dat je op een bepaald moment een idee had. Het is een groot misverstand dat je intellectuele eigendomsrechten krijgt zoals bij een merk, model of patent. Dat is niet het geval en als je daarnaar op zoek bent, is het vastleggen van jouw idee niet de bescherming die je zoekt.

Idee beschermen bij Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom

Naast de notaris is het ook mogelijk om een idee te laten vastleggen bij het BBIE. Dit werkt door middel van een i-depot. Op deze manier kun je een kopie van jouw originele idee voor de duur van vijf of tien jaar laten beschermen. Dit depot valt onder het Benelux Verdrag inzake de Intellectuele Eigendom en heeft daarom een wettelijke grondslag.

Idee vastleggen

Ons advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het BOIP krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw idee vlekkeloos verloopt.

Geregistreerd merk