fbpx
sommatiebrief inbreuk merkenrecht

Sommatiebrief inbreuk merkenrecht

Wanneer is sprake van inbreuk op merkenrecht?

Er is sprake van inbreuk op het merkenrecht wanneer iemand zonder toestemming van de rechthebbende gebruik maakt van een merk dat beschermd is door het merkenrecht. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van een logo, een merknaam, een slogan of een ander teken zijn dat wordt gebruikt om producten of diensten te identificeren.

Het merkenrecht is bedoeld om te voorkomen dat iemand het merk van een andere partij gebruikt om zijn eigen producten of diensten te identificeren. Dit kan leiden tot verwarring bij de consument en kan de waarde van het merk aantasten.

Inbreuk op het merkenrecht kan optreden wanneer iemand het merk van een andere partij gebruikt zonder toestemming, of wanneer iemand het merk van een andere partij gebruikt op een manier die leidt tot verwarring bij de consument.

Om inbreuk op het merkenrecht te voorkomen, is het noodzakelijk om toestemming te vragen aan de rechthebbende voordat het merk wordt gebruikt. Als er geen toestemming is gevraagd en het merk wordt gebruikt, kan de rechthebbende besluiten om juridische stappen te ondernemen om zijn rechten te verdedigen.

Wanneer moet je een sommatiebrief bij inbreuk op merkenrecht sturen?

Als jij denkt dat je merkenrecht wordt geschonden, kun je overwegen om een sommatiebrief te sturen om de inbreuk te laten stoppen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als iemand zonder jouw toestemming het merk van jou gebruikt op zijn producten of diensten.

Een sommatiebrief kan helpen om de inbreuk op het merkenrecht te voorkomen zonder dat het nodig is om direct juridische stappen te ondernemen. In de brief kun je de ontvanger op de hoogte stellen van het probleem en om te vragen om het gebruik van het merk te staken. Als de ontvanger niet reageert op de sommatiebrief of als het gebruik van het merk niet wordt gestaakt, kun je overwegen om juridische stappen te ondernemen om je rechten te verdedigen.

Het is wel belangrijk om te onthouden dat een sommatiebrief geen verplichting is en dat je altijd direct juridische stappen kunt ondernemen als je dat wenst. Als je het gebruik van je merk onmiddellijk wilt laten stoppen, kan het soms effectiever zijn om direct juridische stappen te ondernemen.

Wat moet er in een sommatiebrief bij inbreuk op merkenrecht staan?

Een sommatiebrief bij inbreuk op het merkenrecht moet duidelijk maken dat er sprake is van een inbreuk op het merkenrecht en wat de ontvanger moet doen om de inbreuk te laten stoppen. Hieronder vindt u een lijst met elementen die vaak in een sommatiebrief bij inbreuk op het merkenrecht worden opgenomen:

  • De naam en het adres van de afzender
  • De naam en het adres van de ontvanger
  • De datum waarop de brief is geschreven
  • Een duidelijke omschrijving van het merk waarvan u denkt dat het wordt gebruikt zonder uw toestemming
  • Een uitleg van de redenen waarom u denkt dat er sprake is van inbreuk op het merkenrecht
  • Een verzoek om te stoppen met het gebruik van het merk
  • Een ultimatum voor de ontvanger om te reageren of om het gebruik van het merk te staken
  • Een waarschuwing dat juridische stappen zullen worden ondernomen als het gebruik van het merk niet wordt gestaakt
  • In geval het gaat om merkinbreuk door een nieuw depot kan worden gedreigd met opstarten van een oppositieprocedure als het inbreukmakende merk niet vrijwillig wordt ingetrokken.

Voorbeeld sommatiebrief merkinbreuk

Hieronder vind je een heel basic voorbeeld van een sommatiebrief op gebied van merkenrecht. Dit voorbeeld is puur bedoeld als waarschuwing om inbreuk te staken. Als je direct over wil gaan tot het eisen van schadevergoeding, dan is deze brief niet voldoende en is een jurist nodig.

Om veel negatieve energie te voorkomen, is het starten met een brief zoals hieronder heel prettig, want als dat niet werkt, kun je altijd nog verdere stappen nemen, maar vaak is dat helemaal niet nodig en is het versturen van onderstaand voorbeeld voldoende.

Geachte [naam ontvanger],

Ik schrijf u met betrekking tot een merkinbreuk die mijn aandacht heeft getrokken. Het lijkt erop dat u onze merknaam “XYZ” gebruikt op uw producten en/of diensten zonder onze toestemming. Dit is in strijd met ons merkenrecht en kan leiden tot verwarring bij de consument.

Ik verzoek u daarom om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van onze merknaam op uw producten en/of diensten. Als u niet reageert op deze sommatiebrief of als u blijft doorgaan met het gebruik van onze merknaam, zullen wij juridische stappen ondernemen om onze rechten te verdedigen.

Ik vertrouw erop dat u begrip hebt voor onze situatie en dat u ons verzoek om te stoppen met het gebruik van onze merknaam zult respecteren.

Met vriendelijke groet,

[naam afzender]