fbpx

Bedrijfsnaam checken

Ontdek gratis of bescherming van je bedrijfsnaam als merk mogelijk is…
Z

Bij officiële instantie vastgelegd

Z

100% gegarandeerd niet geweigerd

Z

Uitkomst gratis onderzoek in 1 uur

Z

Geregistreerd binnen 1 dag

Je bedrijfsnaam als merk registreren

onderzoek

Gratis onderzoek

Vul in minder dan 1 minuut de vragen in en wij onderzoeken jouw merk, zodat je weet of het beschikbaar is en niet geweigerd wordt.
beschermingsomvang

Geoptimaliseerde bescherming

Onze merkengemachtigden zorgen ervoor dat de beschermignsomvang van je merk wordt geoptimaliseerd, zodat je perfect beschermd bent tegen inbreuk.
merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor…

npo
hornbach
dji
bam
liander
leonidas
Bedrijfsnaam checken

Stappenplan voor het controleren van een bedrijfsnaam

Wie een bedrijfsnaam verzint, moet de volgende stappen in acht nemen:

– Stap 1: bedenk een geschikte naam voor je bedrijf

– Stap 2: controleer in het handelsregister of je bedrijfsnaam al voorkomt

– Stap 3: het beoordelen van alle gevonden bedrijfsnamen

– Stap 4: check of je bedrijfsnaam al een domein- of merknaam is

Stap 1: bedenk een geschikte naam voor je bedrijf

De officiële term voor een bedrijfsnaam is ‘Handelsnaam’. Deze worden wettelijk beschermd via de Handelsnaamwet. Om die bescherming te krijgen, moet je naam wel aan een aantal eisen voldoen.

Hou je aan de waarheid

Om eerlijk te zijn, mag je je zaak onder andere niet groter voordoen dan je bent: indien je eenmanszaak hebt, mag je niet insinueren met meer mensen te zijn (denk aan de toevoeging & partners). Als je een bekende naam hebt, stel: Elvis Presley, dan mag je die niet gebruiken, omdat dit tot conflict van belangen leidt. Let op: een groot aantal beroepen is bij wet beschermd: denk aan medische titels zoals apotheker, verpleegkundige of arts. Ook namen als architect, bank, accountant, notaris, advocaat, gerechtsdeurwaarder en (beëdigd) tolk mag je niet zomaar gebruiken. Controleer dus altijd goed welke titels ‘open’ zijn en welke niet.

Hou je privacy in acht

Bij het onderzoeken van je bedrijfsnaam moet je er rekening mee houden dat alle data in het Handelsregister van de Kamer Van Koophandel openbaar is. In dit register kan je niet zoeken op persoonsnaam. Indien je je eigen naam gebruikt in je bedrijfsnaam, zullen de gegevens van jouw onderneming te herleiden zijn naar jou als persoon. Dit kan je privacy in het geding brengen.

Kopieer geen merknamen

Kopieer geen bedrijfsnamen van een merk van andere bedrijven. Dat geldt ook voor namen die lijken op die van andere bedrijven. Dit kan niet alleen als stoot onder de gordel worden opgevat, maar de consument en/of leverancier zal bovendien verward raken. Het ontstaan van verwarring hangt onder meer samen met gelijkenis in naam, de overlapping op het vlak van werkgebied en de activiteiten van het bedrijf. Je maakt het onnodig moeilijk voor jezelf en zult bovendien het verwijt krijgen dat je bedrijf geen eigen identiteit heeft.

Enkel leestekens @ + – & mag je gebruiken

Voor je bedrijfsnaam mag je slechts een select aantal leestekens gebruiken. Tekens als ? () ! # / * kan je enkel gebruiken om een letter in je naam mee te vervangen, of bijvoorbeeld als een woordgrap.

Maak je bedrijfsnaam buitenland proof

Het kan zomaar zo zijn dat je in de toekomst ook in het buitenland zal willen overnemen. In dat geval zal je een streepje voor hebben als je naam ook daar lekker bekt. Denk bijvoorbeeld aan iets dat gemakkelijk is uit te spreken in Frans, Duits, Engels of bijvoorbeeld het Chinees. Het zou ongepast zijn als je bedrijf in een andere taal een vreemde of schokkende betekenis heeft.

Bedrijfsnaam controleren

Gratis online ontdekken of jouw merk te beschermen is...

Stap 2: In het handelsregister je bedrijfsnaam checken

Er is een online tool beschikbaar van de Kamer Van Koophandel die jou direct een beeld geeft of de naam die jij voor je bedrijf gekozen hebt, al genoteerd staat in het Handelsregister. Om de tool goed te kunnen gebruiken en je bedrijfsnaam te checken, moet je op een aantal dingen letten.

Bij de resultaten vind je de eerste bedrijfsnaam van het bedrijf. De eventuele extra namen kun je eronder vinden. Het is mogelijk dat een bedrijf meerdere bedrijfsnamen heeft en die kunnen stuk voor stuk op de door jou gekozen handelsnaam lijken.

– Te veel resultaten? Maak je zoekopdracht dan specifieker.

– Indien je bedrijfsnaam uit meerdere woorden bestaat, kan je het best op het meest unieke deel ervan zoeken.

– De meeste cijfers en (speciale) leestekens worden niet goed verwerkt door het zoeksysteem. Hou er rekening mee dat je ofwel té veel resultaten krijgt of alleen een exacte match.

– Voer je bedrijfsnaam meerdere keren in en wel met verschillende spelling.

– Je kunt de zoektool niet gebruiken om bedrijven op te sporen wiens bedrijfsnaam klinken als die van jou, maar anders geschreven worden.

– Er worden ook resultaten getoond van bedrijven die minder dan een jaar geleden zijn opgeheven.

– Voor het controleren van bedrijfsnamen is het aan te raden er meerdere registers op na te gaan. Denk aan de SIDN voor domeinnamen en de BBIE voor merknamen.

Gebruik de tool om de door jou gekozen bedrijfsnaam te controleren

Let op: de tool voor je bedrijfsnaam checken is maar een hulpmiddel. Het biedt geen advies en is geen uitvoerig onderzoek. De tool is alleen inzetbaar voor bedrijfsnamen die exact gespeld zijn. Omdat het Handelsregister per dag wijzigingen doorvoert, zullen ook de zoekresultaten dag per dag verschillen. Je krijgt pas recht op een bedrijfsnaam als je die naam daadwerkelijk in gebruik stelt. De naam inschrijven in het Handelsregister is daarvoor niet eens vereist en dus ook niet voldoende.

Stap 3: het beoordelen van alle gevonden bedrijfsnamen

Of de gevonden bedrijfsnamen verwarrend kunnen zijn, kan je het beste zelf beoordelen. Is het antwoord ja? Dan kan je het beste terug naar de ontwerpfase en een nieuwe naam bedenken. Hou in het ontwerpproces ook rekening met de volgende factoren:

Lijken de gevonden namen sterk op elkaar?

Alle namen die de zoektool vindt, lijken sterk op de naam die jij hebt ingevoerd. Er wordt hierbij met name gekeken naar de hoofdbestanddelen – zaken die onderscheidend zijn aan de bedrijfsnaam – niet aan de meer beschrijvende delen. Bijvoorbeeld: Hercules Zaklamp, dat beschrijvend is. Als het woord ‘Zaklamp’ niet uniek is dat een minder groot probleem dan wanneer er al verschillende bedrijven met ‘Hercules’ in de naam geregistreerd staan.

Zijn de activiteiten vergelijkbaar?

De zoektool voor het onderzoek van je handelsnaam geeft ook aan in welke sector een bedrijf operationeel is. Het is altijd handig om ook de website van het bedrijf er op na te gaan om te zien waar het zich precies in heeft gespecialiseerd. Er kan ook sprake zijn van verwarring als praktijken niet overlappen, maar een bepaald merk (bijvoorbeeld H&M) nationale faam heeft.

Is er in de toekomst overlap te verwachten?

De zoektool geeft ook aan waar het gevonden bedrijf gevestigd is. Je moet niet alleen de fysieke plaats vergelijken, maar ook de doelgroep van de onderneming. Door het internet en het gebruik van webshops wordt de doelgroep van ondernemingen alsmaar groter en breder. Stel: twee bakkers hebben dezelfde naam, maar waar de één slechts regionaal aanbiedt, biedt de andere door heel het land. Dit kan voor problemen zorgen bij consument en leverancier.

Stap 4: Controleer of je bedrijfsnaam al een domein- of merknaam is

Voor je definitief klaar bent met de controle van de handelsnaam is het ook handig om te weten of deze als merknaam of domeinnaam beschikbaar is. Indien je niet zeker bent van je zaak is het raadzaam om een professioneel handelsnaamonderzoek te laten uitvoeren. Commerciële merkenbureaus bijvoorbeeld zijn hier heel goed toe in staat en kunnen je goed advies geven over het kiezen van een merknaam. Het eerder vermelde BBIE laat zien of de door jou gekozen bedrijfsnaam al voorkomt als merknaam. Hetzelfde kan je doen voor domeinnamen, via de Stichting Internet Domeinnaamregistratie (de SIDN). De SIDN heeft een domeinnaam check online beschikbaar.

Controleer ook buitenlandse bedrijfsnamen

Check of een bedrijfsnaam in het buitenland lijkt op jouw naam. Indien een buitenlandse onderneming dezelfde naam gebruikt, maar alleen lokaal levert, dan hoeft het geen enkel probleem te zijn. Het is natuurlijk iets anders als het merk ook naar Nederland exporteert. Via een zoekmachine als Google kom je binnen een mum van tijd te weten of een bedrijfsnaam al in gebruik is. De bedrijfsnaam is vaak bekend bij merkenbureaus. Ook hiervoor kan je onder meer terecht bij het Benelux Bureau voor het Intellectuele Eigendom (BBIE).

Rechten en plichten Handelsnaamwet

De Handelsnaamwet garandeert de wettelijke bescherming van de eerste gebruiker van een handelsnaam. Inschrijving in het Handelsregister is hiervoor niet vereist. Indien een andere onderneming dezelfde bedrijfsnaam voert, kan je dit proberen op onderlinge (informele) wijze op te lossen. Het sturen van een aanmaning voor het wijzigen van de bedrijfsnaam binnen een van te voren vastgestelde periode. Een procedure via het kantonrecht is het laatste pressiemiddel.

Het inschrijven, veranderen of toevoegen van bedrijfsnamen

Schrijf je je bedrijf in bij de KVK? Dan wordt de naam geregistreerd. Om je bedrijfsnaam in te schrijven moet je onderneming eerst in het Handelsregister staan. Om je bedrijfsnaam te wijzigen, of juist iets toe te voegen, kun je een wijzigingsformulier invullen.

Een korte checklist voor het bedenken van een bedrijfsnaam

– Is een creatieve naam beter, of juist een heldere?

– Is jouw bedrijfsnaam herkenbaar?

– Zie je naam niet als marketinghulpstuk, maar als het hart van je bedrijf

– Richt de naam zich tot je doelgroep?

– Voldoet de bedrijfsnaam aan alle voorwaarden?

– Ben je nationaal of internationaal georiënteerd? 

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het BOIP krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Bedrijfsnaam