fbpx

Merkbewaking

Bewaking van je merk regel je hier in 1 minuut online…

Z

Kies voor 100% bescherming van je merk

Z

Ga reputatieschade tegen

Z

Vanaf maar 95,- per jaar

Z

Ontdek merkinbreuk op tijd

Z

Voorkom verwarring door andere merken

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander

Wat is bewaking van een merk?

Merkbewaking is essentieel omdat het anders niet mogelijk is om op tijd op te treden tegen andere partijen die merkinbreuk plegen door identieke of gelijkende merken aan te vragen. Het is belangrijk om te beseffen dat dergelijke merkaanvragen dan niet geweigerd worden en gewoon worden ingeschreven.

Merkbewaking software maakt het mogelijk om bestaande merken te beschermen. Dit wordt gedaan door een merk dat wordt bewaakt te vergelijken met nieuwe merken die worden aangevraagd. Bewaken kan voor dezelfde regio’s worden ingesteld als waarbinnen het is beschermd. Het kan dus binnen de Benelux, de Europese Unie of wereldwijd worden bewaakt.

Bewaking is dus een continue controle van alle nieuwe merken die mogelijk inbreuk maken op jouw bestaande merk. Zodra een merknaam in de buurt komt van jouw geregistreerde merk ontvang je daarvan een bericht met een riscio analyse op drie niveaus naar mate van inbreuk, zodat je hiertegen eventueel kunt optreden als je inderdaad van mening bent dat het nieuwe merk voor verwarring zorgt met dat van jou.

Als blijkt dat daadwerkelijk een conflict dreigt is het verstandig om eerst een brief te sturen dat het conflicterende merk moet worden ingetrokken of kan je een juridische brief sturen naar de tegenpartij om te proberen tot een schikking te komen, zodat het vriendschappelijk kan worden opgelost. Dit is goedkoper dan de oppositieprocedure. Wordt hier geen gehoor aan gegeven dan kan altijd nog een procedure worden gestart. In de meeste gevallen is dat gelukkig niet nodig.

Wat je moet weten

De oppositieprocedure zal resulteren in een beslissing van de bevoegde instantie. Daarnaast is het ook mogelijk om bij merkinbreuk een rechtszaak te starten. Hierbij kun je een advocaat gespecialiseerd in bescherming van merken inschakelen of een merkenbureau.

Deze laatste optie na de melding via bewaking brengt de meeste kosten met zich mee. Schikken voordat het naar de rechter gaat is verreweg het goedkoopst.

Wat zijn de kosten van merkbewaking?

De kosten voor bewaking verschillen per regio waarvoor het wordt afgesloten. Zo kennen we drie regio’s: de Benelux, de EU en wereldwijde bewaking.

Bewaking in de Benelux kost 95 euro exclusief BTW per jaar voor drie klassen.

Bewaking in de EU kost 275 euro exclusief BTW per jaar voor drie klassen.

Wereldwijd kost bewaking 475 euro exclusief BTW per jaar voor drie klassen.

Hoe werkt het met klassen?

Standaard zijn drie klassen gedekt. Uiteraard kunnen meer klassen worden bewaakt per merk. Elke klasse boven de drie brengen extra kosten met zich mee en daarvoor krijg je ook de volledige dekking.

Op die manier kun je eenvoudig jouw merk in stand houden. Om het in stand te houden moet je jouw merkregistratie namelijk onderhouden. Dit betekent dat je jouw merk moet bewaken, gebruiken en up-to-date houden. En uiteraard de registratie op tijd vernieuwen.

Merkbewaking