fbpx

Merkbewaking

Bewaking van je merk regel je hier in 1 minuut online…

Z

Vanaf € 85,- per jaar

Z

Ga reputatieschade tegen

Z

Ontdek merkinbreuk op tijd

Z

Voorkom verwarring door andere merken

Z

Zorg dat je merk niet verwatert

Zij gingen je voor...

npo
hornbach
Rijksoverheid
Logo 123
bam
liander

Merkbewaking is een fijne manier om je merk te beschermen nadat het is geregistreerd. Maar wat is het precies en wat zijn de kosten van bewaking? We leggen je graag uit hoe het werkt en wat bijvoorbeeld de klassen inhouden.

Zo kun je het beste bepalen of bewaking voor jou net zo belangrijk is als voor anderen.

Wat is bewaking van een merk?

Door merkbewaking is het mogelijk om bestaande merken te beschermen. Dit wordt gedaan door een merk dat wordt bewaakt te vergelijken met nieuwe merken die worden aangevraagd. Bewaken kan voor dezelfde regio’s worden ingesteld als waarbinnen het is beschermd. Het kan dus binnen de Benelux, de Europese Unie of wereldwijd worden bewaakt.

Bewaking is dus een continue controle van alle nieuwe merken die mogelijk inbreuk maken op jouw bestaande merk. Zodra een merknaam in de buurt komt van jouw geregistreerde merk ontvang je daarvan een bericht ter kennisgeving zodat je hiertegen eventueel kunt optreden.Waarom zou je ervoor kiezen?

Als blijkt dat daadwerkelijk een conflict dreigt kan je een juridische brief sturen naar de tegenpartij om te proberen tot een schikking te komen. Dit is goedkoper dan de oppositieprocedure. Echter, is het soms onvermijdelijk om deze procedure te starten.

Wat je moet weten

De oppositieprocedure zal resulteren in een beslissing van de bevoegde instantie. Daarnaast is het ook mogelijk om bij merkinbreuk een rechtszaak te starten. Hierbij kun je een advocaat gespecialiseerd in bescherming van merken inschakelen of een merkenbureau.

Deze laatste optie na de melding via bewaking brengt de meeste kosten met zich mee. Schikken voordat het naar de rechter gaat is verreweg het goedkoopst.

Wat zijn de kosten van merkbewaking?

De kosten voor bewaking verschillen per regio waarvoor het wordt afgesloten. Zo kennen we drie regio’s: de Benelux, de EU en wereldwijde bewaking.

Bewaking in de Benelux kost 85 euro exclusief BTW per jaar voor drie klassen.

Bewaking in de EU kost 260 euro exclusief BTW per jaar voor drie klassen.

Wereldwijd kost bewaking 450 euro exclusief BTW per jaar voor drie klassen.

Hoe werkt het met klassen?

Standaard zijn drie klassen gedekt. Uiteraard kunnen meer klassen worden bewaakt per merk. Elke klasse boven de drie brengen extra kosten met zich mee en daarvoor krijg je ook de volledige dekking.

Op die manier kun je eenvoudig jouw merk in stand houden. Om het in stand te houden moet je jouw merkregistratie namelijk onderhouden. Dit betekent dat je jouw merk moet bewaken, gebruiken en up-to-date houden. En uiteraard de registratie op tijd vernieuwen.

Merkbewaking