fbpx

Merknaam registrerenMerknaam registreren

Inhoudsopgave

Een merknaam registreren doe je omdat je jouw merknaam goed wilt beschermen, maar hoe kun je merknamen vastleggen en wat zijn de kosten? We leggen je uitgebreid uit hoe wij je helpen om jouw merknaam te beschermen door het merk te registreren en helpen je graag met een gratis beschikbaarheidscheck.

Wat is de definitie van merknaam?

De definitie van merknaam is naam van een handelsmerk. Een naam is hierdoor een manier om producten en diensten te onderscheiden. Dit is bedoeld om vergelijken en kiezen voor consumenten te vereenvoudigen.

Waarom moet je een merk registreren?

De belangrijkste reden waarom je een merknaam moet registreren zit hem in inbreuk. Zonder merkregistratie weet je niet zeker dat je de naam mag gebruiken en geen merkinbreuk pleegt. Je kunt zonder registratie aangesproken worden door een merkhouder en een schadevergoeding moeten betalen.

Daarnaast beschermt het tegen concurrentie en mogelijke namaak of piraterij door concurrenten. Ook kan je het Ⓡ-teken gebruiken. Juridisch heeft dit teken niet direct waarde, maar het geeft klanten vertrouwen en werkt afschrikwekkend naar concurrenten. Dit laatste omdat je aangeeft dat je tegen inbreuk zult optreden. Als je eenmaal een goed lopend bedrijf hebt of je wilt een franchise opzetten, dan kan je door merkregistratie geld verdienen. Je kunt jouw waardevolle merk immers verkopen of in licentie geven.

Is jouw merk te registreren?

Gratis en het duurt maar 1 minuut

Hoe kan je een merk registreren?

De procedure voor het registreren van merken kent zes stappen:

  1. Onderzoek
  2. Klassen bepalen
  3. Indienen merk in Benelux, EU of internationaal
  4. Beoordeling absolute gronden en formele vereisten
  5. Wettelijke bezwaartermijn
  6. Inschrijving merk in merkenregister

Wat zijn de kosten van merknaam registreren?

De kosten van een merknaam registreren zijn afhankelijk van waar je het merk registreert. Kies je alleen voor de Benelux of ga je voor Europa? Daarnaast brengt ook het inschakelen van een jurist of advocaat gespecialiseerd in merken kosten met zich mee. Hiervoor zijn bij ons vaste tarieven beschikbaar. De totale kostprijs is dus samengesteld uit het depot en de kosten voor juridisch advies.

kosten merknaam

Uiteraard heb je bij al onze pakketten geen bijkomende kosten. De leges van € 244,- van het BOIP of de € 850,- die het OHIM rekent zitten bij de prijs inbegrepen. Als jouw merk geweigerd wordt, dan krijg je de depot kosten die het BBIE rekent helaas niet terug. Daarom is het aan te raden om een merk te laten registreren met begeleiding van een merkgengemachtigde of jurist die gespecialiseerd is in merknamen deponeren en registratiegarantie biedt.

Kosten merk registreren Benelux

De kosten voor het registreren van een merk in de Benelux zijn € 495,- voor één klasse. Uiteraard is het mogelijk om voor registratie meer klassen toe te voegen. Het gaat dan via de reguliere procedure. Een versnelde aanvraag is ook mogelijk, maar brengt extra kosten met zich mee. Het tarief van een spoedaanvraag liggen 250,- euro hoger.

Kosten merk registreren Europa

De kosten van registreren in Europa bedragen € 1299,-. Dit is als we online indienen, kies je voor een depot op papier, dan zijn de kosten € 150,- hoger. In beide gevallen gaat het om het vastleggen van een merk in 1 klasse. Uiteraard zijn meer klassen mogelijk.

Merk registreren internationaal

Als je jouw merknaam internationaal wilt vastleggen, dan moet je goed afwegen in welke landen je dat doet. Wij kunnen je daarbij goed adviseren. Zo bepalen we aan de hand van de producten en diensten die je levert in hoeveel klassen het merk valt en wat het tarief daardoor wordt.

De kosten om een merknaam internationaal te vast te leggen verschillen per land. De kosten van veelvoorkomende landen wereldwijd zie je hieronder en voor andere landen maken we natuurlijk graag een offerte. We moeten hierbij wel opmerken dat dit bedragen zijn zonder registratiekosten en leges voor de internationale registratie. De hoogte daarvan is afhankelijk van de basisregistratie in de Benelux of Europese Unie.

Amerika: € 660,-

Argentinie: € 877,-

Brazilie: € 911,-

Canada: € 580,-

China: € 331,-

Hong Kong: € 507,-

Japan: € 1012,-

Mexico: € 495,-

Noorwegen: € 290,-

Rusland: € 290,-

Singapore: € 407,-

Zuid Afrika: € 1150,-

Zwitserland: € 692,-

Wanneer moet je jouw merk registreren?

Loodgieter kan je niet registreren, maar als iemand een handelsnaam als merk inschrijft in de Kamer van Koophandel, dan kan dat wel bescherming geven. Bijvoorbeeld als je Handelsnaam Amsterdam vastlegt. Concurrenten in dezelfde branche en regio kunnen dan niet zomaar jouw merknaam of handelsnaam voeren. Toch biedt dit niet de maximale bescherming wanneer een andere partij ook in jouw markt wil opereren onder die naam. Denk aan wanneer je landelijk of internationaal opereert, want dan wil je meer bescherming dan alleen via een inschrijving van de handelsnaam bij de Kamer van Koophandel. Als je een bakker bent, geeft de handelsnaam enkel lokale bescherming, maar voor een webshop zou je wel kunnen stellen dat die landelijke dekking geeft.

Hoe kan je een merknaam controleren?

Als je een merk wilt registreren, moet je op een zeker moment controleren of het merk al door iemand anders is geregistreerd of niet. Als het merk dat jij in gedachte hebt als is geregistreerd, dan kan dat inbreuk op merkenrecht betekenen waardoor je wellicht met een juridische procedure te maken krijgt. Dit wil je voorkomen en daarom kun je in het merkenregister controleren of een merk al is geregistreerd.

Hoe kan je jouw merknaam beschermen?

Een van de belangrijkste basisregels van het merkenrecht is dat het niet bestaat zonder inschrijving. Zonder dat je jouw merk hebt gedeponeerd is jouw naam dus niet beschermd. Om jouw merknaam te beschermen moet je het dus deponeren. Daarna zal het Merkenbureau jouw merk inschrijven in het merkenregister en ben je beschermd.

Hoe kan je een merknaam deponeren?

Om een merk te kunnen deponeren moet aan drie materiële eisen worden voldaan. Deze materiële eisen komen voort uit artikel 2.1 tot 2.4 BVIE, ofwel het Benelux Verdrag inzake de intellectuele eigendom. Deze drie eisen zijn:

  1. deugdelijkheid
  2. geoorloofdheid
  3. rechtmatigheid

Op grond van de weigeringsbevoegdheid van het Merkenbureau kunnen zij een depot van een merk weigeren op grond van absolute ontoelaatbaarheid als niet aan de eerste twee eisen wordt voldaan. Het Merkenbureau zal dit zelf onderzoeken en op grond daarvan bepalen of een merknaam kan worden beschermd of moet worden geweigerd. Het derde vereiste “rechtmatigheid” komt pas aan de orde als sprake is van oppositie in de oppositieprocedure.

Hoe kan je je merknaam registreren in de Benelux?

Je kunt je merk registreren door het online te deponeren bij het BBIE. Voordat je hiertoe overgaat moet je controleren of jouw naam al bestaat en is gedeponeerd. Ook moet je er op letten dat jouw merk bijvoorbeeld niet te beschrijvend is, want dan wordt het geweigerd. Een naam is bijvoorbeeld te beschrijvend als het te goed aangeeft waar het om gaat. Zo is de naam intellectueeleigendom.nl niet als naam te registreren. Als eenmaal duidelijk is dat jouw merknaam niet te beschrijvend is en voldoet aan de eerder genoemde materiële eisen, dan kun je het merk online deponeren. Dit geldt voor jouw naam en/of logo. Daarnaast kan je ook mogelijk jouw handelsnaam of bedrijfsnaam vastleggen als merk. Het registreren van jouw merknaam in de Benelux duurt ongeveer 3 maanden.

Hoe kan je je merknaam registreren in Europa?

Als je jouw merk buiten de Benelux in heel Europa wilt registreren, dan kom je uit bij het Uniemerk. Via het Uniemerk kun je in een keer jouw merknaam registreren in Europa. De bescherming geldt dan voor alle landen van de Europese Unie. Om jouw merk te registreren in Europa volg je de procedure van het Bureau voor Intellectuele Eigendom van de Europese Unie. Voordeel is dat je relatief goedkoop jouw merk kunt deponeren, maar de uiteindelijke kosten voor bescherming en in stand houden kunnen erg hoog oplopen. Daarom moet je goed laten onderzoeken of het voor jouw merk interessant genoeg is om het vast te leggen in Europa.

Hoe kan je een merknaam wereldwijd vastleggen?

Een merknaam wereldwijd registreren is een heel ander verhaal. Omdat er geen wereldwijd systeem bestaat voor het registreren van merken en er geen eenheid is zoals in de Benelux of Europa, moet je jouw merk in elk land volgens de nationale wetgeving laten beschermen. Het is mogelijk om een aanvraag te doen via het internationaal merk registratiesysteem van Madrid. Hierbij zijn 80 landen aangesloten.

Uiteraard bekijken we graag met je in welke landen wereldwijd registreren tactisch gezien verstandig is. Op die manier kunnen we de beste landen kiezen waarin vastleggen nodig is. Wij kunnen namelijk met ons wereldwijde netwerk relatief eenvoudig in alle landen op de wereld merken vastleggen. Hierbij wordt vooral gekeken in welke branches je actief bent. 

Wat is de duur van de merknaam registratie?

Jouw merk is 10 jaar beschermd, maar je kunt dit na tien jaar altijd weer verlengen. Je moet er alleen wel voor zorgen dat je jouw merk actief in stand houdt.

Merknaam laten registreren

Ontzettend veel merknamen worden geweigerd. Bijvoorbeeld omdat ze te beschrijvend zijn of omdat het merk – naam, logo, handelsnaam, productnaam of merkbeeld – niet voldoen aan de materiële eisen. Daarnaast kan ook de oppositieprocedure roet in het eten gooien. Daarom raden wij aan om jouw naam te laten registreren door een jurist of advocaat die gespecialiseerd is in merknaam vastleggen.

Is jouw merk te registreren?

Gratis en het duurt maar 1 minuut

Is jouw merknaam nog vrij?

Gratis check t.w.v. 80 euro

Wereldwijd registreren?

Vraag gratis onze offerte aan