fbpx
uniemerk

Uniemerk

Wat is een Uniemerk?

Een Uniemerk (ook wel bekend als EU-merk) is een merk dat geregistreerd is bij het Europees merkenbureau en geldig is in alle 27 landen van de Europese Unie (EU). Door middel van één aanvraag en registratieprocedure kun je jouw merk beschermen in de hele Europese Unie, wat het proces gemakkelijker en goedkoper kan maken dan het aanvragen van afzonderlijke merkregistraties in elk land. Een Uniemerk biedt een uniforme bescherming in alle EU-landen, wat het merkbeheer efficiënter maakt en de merkhouder meer rechtszekerheid geeft.

Uniemerk of gemeenschapsmerk?

Een Uniemerk en een gemeenschapsmerk zijn in principe hetzelfde. Een Uniemerk is de nieuwe benaming voor het gemeenschapsmerk sinds de hervorming van het merkenrecht in de Europese Unie in 2016. Dus het is correct om te zeggen dat een Uniemerk en een gemeenschapsmerk hetzelfde zijn en dezelfde bescherming bieden in alle 27 lidstaten van de Europese Unie.

Wat zijn de kosten van een uniemerk?

De kosten van het registreren van een Uniemerk bestaan uit verschillende componenten. Hieronder geef ik een overzicht van de belangrijkste kosten:

  1. Aanvraagkosten: De kosten voor het indienen van een aanvraag voor een Uniemerk bedragen momenteel €1299,- voor één klasse van waren of diensten. Voor de tweede klasse komt er €125,- aanvullende kosten bij en voor elke klasse vanaf de derde en hoger is dat €200,-.

  2. Classificatiekosten: Voor elk product of elke dienst die je wilt beschermen, moet je een klasse kiezen uit de Nice-classificatie. Deze kosten zijn inbegrepen bij de merkaanvraag.

  3. Vertaalkosten: Als je de aanvraag in een andere taal indient dan het Engels, Frans, Duits, Italiaans of Spaans, moet je mogelijk vertaalkosten betalen voor de aanvraag.

  4. Verlengingskosten: Een Uniemerkregistratie is geldig voor 10 jaar. Na afloop van de registratieperiode moet je de registratie vernieuwen. De kosten voor het verlengen van een Uniemerk bedragen momenteel €1299,- voor één klasse van waren of diensten. Voor de tweede klasse komt er €125,- aanvullende kosten bij en voor elke klasse vanaf de derde en hoger is dat €200,-.

uniemerk registreren