fbpx
sme voucher

SME voucher

Wat is de SME voucher?

De SME voucher is een subsidie voor de merkaanvraag door kleine en middelgrote bedrijven waarbij je tot 75% van de kosten van een merkregistratie terug kunt krijgen. Het SME fund is gericht op kleinere bedrijven die vallen onder het MKB. SME staat voor Small and medium-sized enterprises en is dus speciaal gericht op deze doelgroep.

Wat zijn de voorwaarden van de SME voucher?

Om de SME voucher te kunnen aanvragen, moet jouw bedrijf aan enkele voorwaarden voldoen. Hierbij ligt de nadruk op het aantal werknemers en de omzet. Daarnaast moet het voldoen aan de definitie van MKB zoals deze door de Europese Commissie is vastgesteld. Over het algemeen gelden de volgende eisen. De organisatie heeft:

 • een vestiging in een van de lidstaten van de EU minder dan 250 werknemers
 • een omzet die lager is dan 50 miljoen euro
 • een balanstotaal die lager is dan 43 miljoen euro
 • nog niet eerder subsidie ontvangen voor merk- of modelregistratie

Waarom bestaat het SME fund?

De Europese Unie vindt het belangrijk dat bedrijven hun intellectueel eigendom goed beschermen en daarom vastleggen. Met de subsidieregeling wordt het recht toegankelijker voor het Midden- en Kleinbedrijf. De regeling geldt voor modellen, merken en patenten in de Benelux en Europese Unie.

Hoe kun je de SME voucher aanvragen?

Onze organisatie heeft een directe koppeling met de overheidsinstanties die de subsidie aanvraag beoordelen en goedkeuren. Daarom werkt de aanvraag het snelste door via ons het merk te registreren, zodat we meteen tijdens deze procedure de sme voucher voor je kunnen aanvragen. Door onze directe koppeling met deze systemen krijg je de subsidie het snelste toegekend én uitgekeerd.

Uit welke stappen bestaat het proces om de SME voucher aan te vragen?

De procedure om de SME voucher aan te vragen kent 6 stappen, namelijk:

 1. Merknaam checken
 2. Beschermingsomvang optimaliseren
 3. IE-voucher aanvragen
 4. Voucher wordt binnen 30 dagen toegekend
 5. Merk of model indienen
 6. IE voucher verzilveren
sme voucher

Hoe werkt subsidie voor je merkregistratie?

Voor de merk- en modelaanvraag in de Benelux en Europese Unie kun je tot 75% van de gemaakte kosten terugkrijgen door middel van deze subsidie. De kosten zijn de taksen die betaald moeten worden om de merken of modellen te kunnen aanvragen. Het betreft hier niet de kosten voor de merkengemachtigden.

De kosten die je kunt terugkrijgen via de SME voucher als subsidie voor je merkregistratie zijn als volgt:

 • 75% van de taksen van Benelux merk (183 euro)
 • 75% van de taksen van Benelux model (112,50 euro)
 • 75% van de taksen van EU merk (637,50 euro)
 • 75% van de taksen van EU model

Hierboven genoemde kosten zijn de taksen voor de basisaanvraag. Voor merken is dat in 1 klasse. Extra klassen vallen ook onder de subsidieregeling, waardoor de totale subsidie hoger kan uitvallen als het merk in meer klassen valt.

Ook kunnen meerdere merken en modellen in één aanvraag worden gevoegd, waardoor je tot maximaal 1500 euro van de gemaakte kosten kunt terugkrijgen.

Waar moet je op letten als je subsidie voor je merk met de SME voucher aanvraagt?

Belangrijk om te weten is dat de subsidie voor merkregistratie wordt geweigerd als je het merk of model al hebt aangevraagd. Je moet eerst de IE voucher aanvragen en pas daarna het merk indienen.