fbpx

Logo registrerenLogo registreren

Je logo registreren is belangrijk als je het goed wilt beschermen. Maar hoe kun je een logo vastleggen en wat zijn de kosten? Graag leggen we uit hoe je een logo kunt beschermen door het beeldmerk te registreren.

Een logo is de grafische weergave van een merknaam en een manier om een merk te registreren. Dit kan bijvoorbeeld als een woord op een speciale manier is geschreven of omdat een beeldmerk is toegevoegd. Denk hierbij aan het logo van Nike of dat van Starbucks. Je kunt Nike herkennen aan het lettertype, het woord en het logo zonder tekst: de “Swoosh”.

De rechten op een logo krijg je door het als merk vast te leggen. Als je er niet voor kiest om jouw logo te deponeren, dan is jouw logo niet beschermd en kunnen anderen het simpelweg ook gebruiken. Ben je de eerste die een bedrijfslogo registreert, dan heb jij de rechten om het te gebruiken en kun je ook optreden als anderen het zonder jouw toestemming gebruiken.

Bescherming op welke manier dan ook via de Kamer van Koophandel – of KvK – is niet mogelijk.

Is jouw logo nog vrij?

Check het nu gratis in 1 minuut met onze beschikbaarheidscheck

Hoe kun je je logo registreren?

De procedure voor het registreren van een logo kent zes stappen, te weten:

  1. Onderzoek naar vergelijkbare logo’s
  2. Klassen bepalen voor de beschermingsomvang
  3. Indienen logo in Benelux, EU of internationaal
  4. Absolute gronden en formele vereisten worden beoordeeld door merken instantie
  5. Wettelijke bezwaartermijn oudere merkregistraties
  6. Inschrijving logo in merkenregister voor 10 jaar

Bij een logo vastleggen moet je bepalen of je het beeldmerk of het beeldmerk in combinatie met het woordmerk wilt registreren. Als je kiest voor een beeldmerk bevat jouw logo geen tekst, maar alleen een afbeelding. Kies je voor een woord/beeldmerk combinatie, dan heb je een sterkere registratie.

Ook is het mogelijk om een kleur te registreren. Hiervoor gelden aanvullende eisen.

Het komt veel voor dat een logo deponeren wordt geweigerd. Daarom is het verstandig om een officeel merkengemachtigde in te schakelen om een logo te deponeren.

Mocht je geen specialist willen inschakelen dan kun je ook zelf registreren via het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom.

Wil je je bedrijfslogo laten registreren?

Als je je bedrijfslogo laat registreren geeft je dat meer zekerheid dat jouw merk daadwerkelijk beschermd wordt omdat de kans veel kleiner is dat een inschrijving wordt geweigerd. Het is mogelijk om via het Benelux Merkenbureau zelf de registratie uit te voeren. Hiervoor is geen merkengemachtigde nodig. Nadeel is, dat je de kosten die je maakt niet terugkrijgt als jouw registratie wordt geweigerd. Zelf een bedrijfslogo registreren kent dus risico’s.

Zoals gezegd wordt de kans op weigering een stuk kleiner met een jurist of merkengemachtigde. Zo wordt een analyse van het merk en logo uitgevoerd en zal een onderzoek worden gedaan of het te registreren is.

Wat zijn de kosten van logo registreren?

De kosten van een logo registreren verschillen niet met het vastleggen van een “gewoon” merk. Je betaalt altijd de kosten van de instantie en de kosten van het merkenbureau dat je inschakelt.

Wel is belangrijk dat je weet of je een merkonderzoek en analyse van de risico’s wilt of niet. Aan de hand daarvan kun je eenvoudig bepalen hoe je jouw logo wilt vastleggen en wat dat mag kosten.

Is jouw logo nog vrij?