fbpx
Merk registreren Zwitserland

Merkregistratie Zwitserland

Online je merk registreren in Zwitserland
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Zwitserland binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Zwitserland in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merkregistratie Zwitserland

Hoe werkt een merkregistratie in Zwitserland?

Volgens juridische regelgeving is een merk in Zwitserland een beschermd teken dat de producten of diensten van een bedrijf onderscheidt van die van anderen. Een merk kan uit woorden, letters, nummers, plaatjes, logo’s, driedimensionale vormen en meer bestaan. Een combinatie mag ook.

Middels registratie kun je het naar behoren beschermen. Binnen Zwitserland kan een merk enkel bescherming genieten wanneer deze in het Zwitserse handelsmerkenregister Swissreg is opgenomen.

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.
resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Zwitserland?

De kosten van merkregistratie in Zwitserland starten bij €692,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag.

Wat je moet weten

Waar kun je merkbescherming in Zwitserland aanvragen?

Voor de merkregistratie in Zwitserland geldt het first-to-file principe: wie een merk het eerste registreert, verkrijgt daar als eerste de rechten over. Deze rechten mogen ook worden overgegeven door licenties en verkoop. Met merkregistratie voorkom je dat anderen hetzelfde merk of een zeer sterk daarop lijkende variant gebruiken voor identieke of gelijkende producten of diensten. Aanvragen dien je in bij het Zwitserse instituut voor intellectueel eigendom. Onthoud dat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie en een Uniemerk hier dus niet geldt. Internationale registratie volgens het Madrid Systeem kan via de WIPO echter wel worden aangevraagd.

Waarom moet je een merkonderzoek uitvoeren?

Als je jouw merk in Zwitserland wil registreren, dan is het belangrijk dat je daaraan voorafgaand een onderzoek uitvoert. Je controleert dan in de registers of er merken bestaan die identiek zijn aan of zeer lijken op jouw merk. Indien dit het geval is, kan bescherming van intellectueel eigendom in een later stadium worden teruggetrokken en kun je zelfs te maken krijgen met juridische procedures. Het Zwitserse bureau dat de merkregistratie verzorgt, voert namelijk geen beschikbaarheidsonderzoek voor je uit.

Hoe werkt het proces van registratie?

Heb je de aanvraag bij het Zwitserse handelsmerkenregister ingediend, dan neemt deze hem onder de loep. Wanneer het aan alle vereisten voldoet, zal deze worden geregistreerd en ontvang je een certificaat. Tegelijkertijd vindt publicatie in het handelsbulletin plaats. Andere merkeigenaren raken zo op de hoogte van jouw registratie en krijgen drie maanden de tijd om eventueel bezwaar in te dienen. Gebeurt dit niet, dan ontvang je na die periode een digitale kopie van je certificaat.

Een combinatie van merkelementen

Een merk kan uit een enkel element, maar ook uit een combinatie daarvan bestaan. Bijvoorbeeld een woord en een logo. We spreken dan van een gecombineerd element. De merkbescherming die je van de Zwitserse autoriteiten krijgt, geldt enkel voor de specifieke combinatie van deze elementen, zoals je bij je aanvraag hebt aangegeven. Bescherming voor de losse elementen geldt niet. Wil je dit wel, dan dien je hiervoor een aparte aanvraag in.

Wat moet ik na de registratie doen?

Na ontvangst van het certificaat is de procedure afgerond en hoef je op dat vlak niets meer te doen. Je kunt je nu focussen op je marketing en alle andere commerciële activiteiten om je product of dienst op de Zwitserse markt aan te bieden. Alhoewel een intentieverklaring tot gebruik bij de aanvraagprocedure niet wordt gevraagd, is het wel de bedoeling dat je je merk actief gaat gebruiken. Is dit na vijf jaar nog niet het geval, dan ontstaat het risico op annulering. Gebruik van je merk dient op commerciële schaal plaats te vinden.

Wat is de geldigheid van een Zwitserse merkregistratie?

Net zoals in de meeste andere landen wordt merkbescherming ook in Zwitserland voor de duur van tien jaar afgegeven. Na die periode houdt je bescherming niet op; je kunt deze zo vaak als je wilt verlengen. Dit doe je telkens voor wederom tien jaar. Verlengingen vraag je aan vanaf twaalf maanden voor de einddatum tot zes maanden na de einddatum (respijtperiode) van de lopende termijn. In de respijtperiode betaal je een extra bedrag.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het Swiss Federal Institute for Intellectual Property krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Swiss Federal Institute for Intellectual Property