fbpx
Merk registreren Japan

Merkregistratie Japan

Online je merk registreren in Japan
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Japan binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Japan in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merkregistratie Japan

Hoe werkt een merkregistratie in Japan?

Voor de merkregistratie in Japan geldt een first-to-file principe, wat betekent dat je een handelsmerk moet registreren om er officieel eigenaarschap over te kunnen verkrijgen. Enkel in uitzonderlijke gevallen kunnen bekende merken bescherming genieten alvorens ze geregistreerd zijn. Wil je je merk registreren in dit land, dan is het niet noodzakelijk om deze al in gebruik te hebben.

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.
resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Japan?

De kosten van merkregistratie in Japan starten bij €1012,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag. In het geval van een internationaal depot, kan het veel goedkoper, maar dat is alleen aantrekkelijk als meteen in meer landen of in meerdere klassen geregistreerd wordt.

Wat je moet weten

Waar kun je merkregistratie in Japan regelen?

Je merk vastleggen in Japan kan op verschillende manieren. Wil je je product(en) en/of dienst(en) uitsluitend op de Japanse markt verkopen, dan ligt een directe aanvraagprocedure in het land zelf voor de hand. Je dient deze in bij het Japanse patentenbureau, de JPO. Ben je voornemens je goederen ook in andere landen buiten Europa op de markt te brengen? Dan is internationale registratie via het Madrid Systeem een voor de hand liggender keuze. Je aanvraag stuur je dan naar de WIPO (World Intellectual Property Organisation) in Genève, welke het na een eerste toetsing voor verdere afhandeling doorstuurt naar de JPO. 

Hoe werkt het proces voor Japanse merkregistaties?

Wie een merk in Japan wil registreren, dient eerst het JPO-platform J-PlatPat te raadplegen om na te gaan of jouw handelsmerk of een zeer sterk daarop lijkend handelsmerk reeds bestaat. Zo niet, dan kun je verder met je aanvraag. Wanneer je het formele en aanvullende onderzoek succesvol hebt doorlopen, vindt publicatie plaats en ontvang je een certificaat. Naar aanleiding van de publicatie kunnen derden gedurende een periode van twee maanden gebruikmaken van hun recht op bezwaar. In totaal neemt de registratie in Japan doorgaans vier tot tien maanden in beslag. Het is belangrijk om te vermelden dat de registratieprocedure in Japan uit twee delen bestaat en dat de tweede fase extra kosten met zich meebrengt.

Goederen en diensten volgens het Nice classificatiesysteem

Net zoals in de meeste andere landen wordt van je verwacht dat je een lijst van goederen en diensten volgens de Nice classificatie aanlevert. Je verklaart met deze lijst onder welke categorieën jouw producten of diensten vallen en dus hoe je ze op de markt aanbiedt. Je kunt meerdere klassen aangeven. Het is belangrijk dat deze lijst volledig is, want aanpassingen kun je achteraf niet meer maken. Ga je je merkbescherming na een periode van tien jaar verlengen? Dan kun je wel het aantal klassen verminderen.

Wat is een gecombineerd handelsmerk en waarom verdient dit extra aandacht?

Een merk kan uit meerdere elementen bestaan, bijvoorbeeld een woordelement en een logo. Is dit het geval, dan spreken we van een gecombineerd handelsmerk. Het exclusieve recht dat je middels succesvolle registratie in Japan verkrijgt, geldt uitsluitend voor deze combinatie. Wil je een of beide elementen ook apart kunnen gebruiken onder bescherming, dan vergt dat een aparte registratie. Gebeurt dit niet, dan loop je het risico dat derden dit element voor hun producten of diensten gaan gebruiken. Je kunt hiertegen wel bezwaar maken, alhoewel het succes wisselend is.

Hoe lang is merkregistratie in Japan geldig?

Wanneer je merk succesvol is geregistreerd bij het JPO, dan geldt er een merkbescherming van tien jaar. Deze termijn kun je onbeperkt verlengen. Ook verlengingen gelden voor een periode van tien jaar. Verlengingen kunnen vanaf zes maanden voor tot zes maanden na de einddatum worden aangevraagd. Na registratie is het de bedoeling dat je je merk daadwerkelijk gaat gebruiken op de Japanse markt. Dit hoeft niet meteen, maar wanneer deze binnen vijf jaar nog niet actief is, kunnen derden bezwaar aantekenen. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat merkbescherming wordt opgeheven.

Internationale registratie via het Verdrag van Madrid

Is bescherming in meerdere landen of in veel klassen nodig, dan is registratie via het Verdrag van Madrid interessant. Na het passeren van de centrale administratie in Zwitserland stuurt de WIPO je aanvraag door naar Japan, waar deze op dezelfde manier wordt afgehandeld als nationaal ingediende aanvragen. Je hebt wel een Benelux of Europese basisregistratie nodig om dit te kunnen doen.                                                               

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het JPO krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

JPO