fbpx

Eigen bedrijf starten

Hoe kun je een eigen bedrijf starten?

Een eigen bedrijf gaat starten kan naast je vaste baan, zonder geld, zonder diploma en zelfs vanuit de WW. Belangrijkste is dat je een goed idee hebt. Dit hoeft niet per se uniek te zijn, maar jouw aanpak heeft wel een bepaalde visie nodig om het te kunnen doen slagen.

Het oprichten van een kledingmerk, starten als zelfstandig advocaat of coach is niet uniek. Je hoeft niet de nieuwe Uber, Instagram of Mollie te zijn om succesvol te worden.

Als je begint met jouw bedrijf is het vooral essentieel dat je onderzoekt welke kosten je maakt, hoe groot jouw markt is, wie je concurrenten zijn, hoe lang je nodig hebt om zichtbaar te worden voor je klanten en hoe veel geld je beschikbaar hebt om te kunnen starten. Dit laatste is belangrijk als je wil vaststellen hoe lang je zonder vast inkomen rond kunt komen zonder in de problemen te komen. Om die reden starten veel mensen met een bedrijf naast hun fulltime of parttime baan.

Zo behoudt je jouw salaris en loop je dus veel minder risico.

Webinar eigen bedrijf starten

Ontdek in dit gratis webinar van ongeveer 1 uur alle stappen die je moet volgen als je een eigen bedrijf wil starten.

Zo leer je wanneer je een ondernemingsplan moet hebben, met welke belastingen je te maken krijgt en toets je of je eigenlijk wel geschikt bent om te ondernemen. Ook komen onderwerpen als financiën en marketing aan bod.

 

Waar moet je op letten als je een eigen bedrijf gaat starten?

De meeste mensen starten met het opstellen van een ondernemingsplan als ze een bedrijf gaan starten. In dit ondernemingsplan staan zaken met betrekking tot financien, marktonderzoek en een haalbaarheidsanalyse. Vooral in het laatste geval gaat het vaak mis.

Mensen hebben namelijk de neiging om hun Excel-bestand kloppend te maken. Daarmee bedoelen we dat de haalbaarheid vaak laag is als ze heel nauwkeurig zouden doorrekenen wat de vraag naar hun product of dienst specifiek is.

Voorbeeld op dit gebied: kleding. Vaak stellen ze dan dat ze 50.000 euro nodig hebben om rond te komen en een DGA salaris uit te kunnen betalen. De kledingbranche is ongeveer 6 miljard euro waard per jaar. Als je daar ook maar één procent van pakt, ben je schathemeltje rijk. Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Sterker nog, mocht je ooit gaan pitchen voor inversteerders, dan is een dergelijk argument dat de markt voor jouw product of dienst zo gigantisch is dat als je al succesvol bent als je daar maar een heel klein percentage van pakt een absolute Red Flag voor hen.

eigen bedrijf starten

Mag je een eigen bedrijf starten vanuit huis?

Het is toegestaan om een eigen bedrijf te starten vanuit huis. Je moet dan alleen wel aan enkele voorwaarden voldoen. Het huis moet namelijk het karakter als woning behouden en daarom moet:

  • je niet meer dan 1/3 van de woning gebruiken voor je bedrijf
  • je geen overlast veroorzaken voor buren
  • je geen reclame maken op je huis
  • jouw bedrijf een kantoorfunctie hebben

In de praktijk betekent dit dat voornamelijk vrije beroepen als architect, advocaat, huisarts of kunstenaar vanuit huis worden uitgeoefend. Een winkel openen vanuit je eigen huis zal niet gaan in de meeste gemeenten. Een webshop starten vanzelfsprekend weer wel.

Hoe begin je een bedrijf zonder geld?

De meeste bedrijven kun je beginnen zonder geld. Bijvoorbeeld als je dienstverlener bent. Anders wordt het als je te maken krijgt met inkoop van producten en het aanhouden van voorraad.

Stel dat je kaarsen gaat verkopen, dan moet je deze inkopen bij partijen als Bolsius en opslaan, zodat je ze direct kunt leveren op het moment dat besteld wordt. Het aanhouden van voorraad kost geld en dat is ook een van de redenen waarom dropshippen zo populair is. Bij dropshipping ga je namelijk zelf pas leveren als het product besteld wordt en hoef je geen voorraad aan te houden.

Toch zijn er tegenwoordig veel tegengeluiden bij deze vorm van het runnen van een webshop. Dit komt omdat de levertijden lang zijn en de producten vaak simpelweg besteld worden op Alibaba. De kwaliteit kan dan enorm tegenvallen en het is ook de vraag of ze bijvoorbeeld wel brandveilig zijn.

Op gebied van productaansprakelijkheid moet je daarom goed bedenken of je dit wel wil.

Welke kosten maak je als je een bedrijf wil starten, maar je geen geld hebt?

De kosten die je maakt voor het starten van een bedrijf bestaan uit een aantal zaken, namelijk:

  • Inschrijving Kamer van Koophandel
  • Logo laten ontwerpen
  • Merk registreren
  • Website hosting
  • Website bouwen

De kosten voor marekting kun je laag houden. Zo is het belangrijk om jeself te verdiepen in SEO (zoekmachineoptimalisatie), Social Media en het schrijven van content. Mooie afbeeldingen en designs kun je maken met programma’s als Canva.

De grootste investering die je moet doen is tijd.

Hoe start je een eigen bedrijf naast je baan?

Voordat je jouw baan opzegt en mogelijk geen inkomsten meer hebt, moet het bedrijf lopen. Anders kun je niet bepalen of je kunt stoppen met je vaste baan.

Als je een bedrijf start naast je baan, dan moet je vooral goed berekenen welke vaste lasten je hebt en hoeveel tijd er beschikbaar is om zowel je bedrijf te laten groeien, maar ook om te voorkomen dat je de baan die je een vast inkomen verschaft verliest.

Nadeel van het starten van je eigen bedrijf naast een (fulltime) baan is ook dat je waarschijnlijk geen beroep kunt doen op de zelfstandigenaftrek. Daarvoor is namelijk vereist dat je minimaal 1225 uur per jaar in je bedrijf stopt. Dat is al gauw 23,5 uur per week als je niet met vakantie zou gaan.

Groot voordeel om te beginnen terwijl je nog een baan hebt, is natuurlijk dat het risico laag is. Je behoudt immers je inkomen om je vaste lasten te kunnen blijven voldoen en als het bedrijf niet van de grond komt, kun je zonder al te veel verlies te hebben geleden stoppen.

Waar moet je op letten als je het bedrijf start vanuit de WW?

Als je gaat starten vanuit de WW, dan moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Zo moet je een training volgen van het UWV en ook moet jouw ‘adviseur werk’ toestemming geven. Je kunt dan gewoon jouw uitkering behouden.

Als je eenmaal gestart bent vanuit de WW-uitkering, moet je er goed op letten dat je bijvoorbeeld jouw uren doorgeeft. Ook moet je je inschrijven bij de KvK als je na de onderzoeksperiode verder gaat als ondernemer en ook moet je jouw inkomsten doorgeven aan de belastingdienst.

Goed om te weten is dat het UWV erg strikt controleert en vooral ook heel erg streng is. Als gegevens ontbreken of ze vermoeden dat je niet alle informatie (correct) doorgeeft, dan kan jouw uitkering worden verlaagd of zelfs worden stopgezet.

Zorg er daarom voor dat je heel nauwkeurig te werk gaat en je eventueel laat begeleiden door iemand van het UWV of een professional die starters begeleidt op dit gebied. Dat laatste kan wel kosten met zich meebrengen, dus het is de vraag of je dat moet willen.