fbpx

Marketing

Hoe kun je marketing voor jouw organisatie structureren?

Welke valkuilen er zijn en waar je op moet letten als je een marketing wil gaan structureren ontdek je hier.

Wat is marketing?

Marketing omvat alle inzet van een organisatie om haar zichtbaarheid online en offline te vergroten met als doel om naamsbekendheid te vergroten en verkoop van producten of diensten te laten toenemen.

Welke soorten marketing zijn er?

Simpelweg zijn er twee soorten van marketing: Offline en online marketing. Maar binnen deze twee hoofdgroepen zijn er uiteraard nog verschillende vormen marketing die je kunt inzetten. Bij offline marketing kun je denken aan reclame maken in huis-aan-huisbladen, vakbladen, tijdschriften, buitenreclame en tv-reclame.

Online marketing soorten zijn bijvoorbeeld:

 • SEO
 • SEA
 • Affiliate marketing
 • Display advertenties
 • E-mail marketing
 • Social media marketing

Groot voordeel van online marketing soorten boven offline marketing is dat het perfect meetbaar is. Je kunt dus exact meten welke euro je waaraan uitgeeft en wat deze oplevert. Aan de hand van deze kennis kun je bij proof of concept je bedrijf opschalen.

Webinar marketing structureren

Ontdek in dit gratis webinar van ongeveer 25 minuten alle stappen die je moet volgen als je marketing wil structureren.

Een van de bekendste online marketing specialisten met een eigen platform en software voor het bouwen van websites vertelt jou in nog geen half uur wat je moet weten als je hiermee aan de slag gaat.

 

Wat is SEO?

SEO marketing, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd, is een vorm van online marketing waarbij gericht wordt gewerkt aan het verbeteren van de posities van een website of webpagina in de organische zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Het doel van SEO marketing is om ervoor te zorgen dat een website of webpagina beter gevonden wordt door zoekmachines, zodat deze meer bezoekers trekt en een hogere positie in de zoekresultaten krijgt.

Er zijn verschillende manieren om SEO marketing te beoefenen, zoals het optimaliseren van de website-inhoud voor zoekmachines, het verkrijgen van externe links naar de website vanuit andere betrouwbare websites en het gebruiken van relevante zoekwoorden in de website-inhoud en meta-tags. Door deze en andere technieken toe te passen, kan een website of webpagina zijn positie in de zoekresultaten verbeteren en meer bezoekers trekken.

Het is belangrijk om te onthouden dat SEO marketing een continu proces is en dat het regelmatig werk vereist om ervoor te zorgen dat een website of webpagina blijft voldoen aan de eisen van zoekmachines en de veranderende behoeften van gebruikers. Door tijd en middelen te investeren in SEO marketing, kan een bedrijf zijn online zichtbaarheid en online succes vergroten.

Wat is SEA?

SEA marketing, ook wel zoekmachineadvertenties genoemd, is een vorm van online marketing waarbij bedrijven betalen om hun advertenties te laten verschijnen in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google. Dit gebeurt vaak door middel van het plaatsen van betaalde advertenties naast of boven de organische zoekresultaten.

Het doel van SEA marketing is om bezoekers naar een website te leiden door middel van gerichte zoekwoorden of zoektermen. Bedrijven betalen voor elke klik op hun advertentie, wat bekend staat als cost-per-click (CPC). De prijs per klik is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de populariteit van het zoekwoord of zoekterm en de concurrentie van andere bedrijven voor hetzelfde zoekwoord of zoekterm.

SEA marketing kan een effectieve manier zijn om snel bezoekers naar een website te leiden en om specifieke doelgroepen te bereiken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van zoekmachineadvertenties kosten met zich meebrengt en dat het belangrijk is om een goede strategie te hebben om ervoor te zorgen dat het budget effectief wordt besteed.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van performance-based marketing waarbij een bedrijf één of meer affiliates beloont voor elke bezoeker of klant die door de marketinginspanningen van de affiliate is gebracht. Om anders te zeggen, het is een manier voor een bedrijf om zijn producten te verkopen door samen te werken met andere bedrijven die zijn producten tegen een commissie zullen promoten.

In affiliate marketing zijn affiliates (ook bekend als uitgevers) individuen of bedrijven die het product of de diensten van een ander bedrijf promoten in ruil voor een commissie. Affiliates gebruiken verschillende marketingtactieken, zoals het schrijven van productreviews, het maken van video’s en het draaien van advertenties, om de producten van het bedrijf te promoten.

Wanneer een klant een product of dienst koopt via de marketinginspanningen van een affiliate, ontvangt de affiliate een commissie. Het bedrag van de commissie kan variëren afhankelijk van de voorwaarden van het affiliateprogramma en het specifieke product of de specifieke dienst die wordt gepromoot.

Affiliate marketing kan een effectieve manier zijn voor bedrijven om nieuwe klanten te bereiken en voor affiliates om geld te verdienen. Het is echter belangrijk dat bedrijven en affiliates hun relaties zorgvuldig beheren en ervoor zorgen dat ze ethische en juridische richtlijnen volgen bij het promoten van producten of diensten.

Hoe werken display advertenties?

Display advertenties zijn vormen van online advertising die op websites of social media platforms worden weergegeven. Ze kunnen verschillende vormen hebben, zoals banneradvertenties, videoadvertenties of interstitial advertenties (advertenties die tussen twee pagina’s van een website of app worden weergegeven).

Display advertenties werken door middel van het plaatsen van een advertentie op een website of social media platform dat gebruikmaakt van een advertentienetwerk. Advertentienetwerken zijn bedrijven die verbinding maken tussen adverteerders en websites of social media platforms die advertentieruimte aanbieden. Adverteerders betalen voor elke keer dat hun advertentie wordt weergegeven op een bepaald website of social media platform, wat bekend staat als cost-per-impression (CPI).

Er zijn verschillende manieren waarop display advertenties kunnen worden gericht, afhankelijk van het advertentienetwerk dat wordt gebruikt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van demografische gegevens, interesses of het gebruik van specifieke zoekwoorden.

Het doel van display advertenties is om bezoekers te werven en om merkbekendheid te vergroten door middel van het weergeven van visueel aantrekkelijke advertenties op relevante websites of social media platforms. Het is belangrijk om een goede strategie te hebben voor het plaatsen van display advertenties om ervoor te zorgen dat het budget effectief wordt besteed en om ervoor te zorgen dat de advertenties de juiste doelgroep bereiken.

Hoe kun je e-mail marketing inzetten?

E-mail marketing is een vorm van online marketing waarbij bedrijven gebruikmaken van e-mail om hun producten of diensten te promoveren aan bestaande of potentiële klanten. Er zijn verschillende manieren waarop e-mail marketing kan worden ingezet:

 1. Nieuwsbrieven: Bedrijven kunnen nieuwsbrieven sturen naar hun abonnees om hen op de hoogte te houden van nieuws, aanbiedingen of andere relevante informatie.

 2. Promotie-e-mails: Bedrijven kunnen specifieke aanbiedingen of kortingen via e-mail promoveren aan hun abonnees of aan een specifieke doelgroep.

 3. Triggered e-mails: Bedrijven kunnen automatische e-mails sturen aan klanten op basis van bepaalde triggers, zoals het afronden van een aankoop of het aanmelden voor een nieuwsbrief.

 4. E-mailcampagnes: Bedrijven kunnen een reeks e-mails sturen met een specifiek doel, zoals het werven van nieuwe klanten of het opbouwen van merkbekendheid.

Om e-mail marketing effectief te gebruiken, is het belangrijk om een goede strategie te hebben en om ervoor te zorgen dat de e-mails relevant zijn voor de doelgroep. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het verzenden van ongewenste e-mails (spam) verboden is en kan leiden tot boetes en reputatieschade voor het bedrijf.

Wat kan je met social media marketing?

Social media marketing is een vorm van online marketing waarbij bedrijven gebruikmaken van social media platforms zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn om hun producten of diensten te promoveren en om interactie te hebben met hun doelgroep.

Er zijn verschillende manieren waarop social media marketing kan worden ingezet:

 1. Het promoveren van producten of diensten: Bedrijven kunnen advertenties plaatsen op social media platforms om hun producten of diensten te promoveren aan specifieke doelgroepen.

 2. Het ontwikkelen van merkbekendheid: Bedrijven kunnen hun merknaam en merkidentiteit op social media platforms onder de aandacht brengen door het plaatsen van relevante en aantrekkelijke inhoud.

 3. Het opbouwen van een community: Bedrijven kunnen interactie hebben met hun doelgroep door het beantwoorden van vragen en het delen van relevante inhoud op social media platforms. Dit kan helpen om loyaliteit en betrokkenheid te vergroten.

 4. Het genereren van leads: Bedrijven kunnen social media gebruiken om leads te genereren door middel van bijvoorbeeld het aanbieden van aanmeldformulieren of het plaatsen van calls-to-action in hun social media posts.

Om social media marketing effectief te gebruiken, is het belangrijk om een goede strategie te hebben en om ervoor te zorgen dat de inhoud relevant is voor de doelgroep. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het belangrijk is om regelmatig te posten en te interacteren met volgers om een actief en betrokken online aanwezigheid te behouden.