fbpx
Merkregistratie Finland

Merkregistratie Finland

Online je merk registreren in Finland
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Finland binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Finland in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merk registreren Finland

Hoe werkt een merkregistratie in Finland?

In Finland geldt een first-to-file jurisdictie, wat inhoudt dat merkbescherming wordt afgegeven aan degene die een merknaam het eerst registreert. Het gebruiken van een merk voorafgaand aan deponering ervan is geen noodzaak. Je merk vastleggen doe je in dit land bij Patentti-Ja Rekisterihallitus, het Finse patentenbureau. Omdat Finland lid van de Europese Unie en ondertekenaar van het Madrid Protocol is, is zowel Europese merkbescherming via de EUIPO als Internationale Registratie via de WIPO mogelijk.

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.

resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Finland?

De kosten van merkregistratie in Finland starten bij €1130,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag. In het geval van een internationaal depot, kan het veel goedkoper, maar dat is alleen aantrekkelijk als meteen in meer landen of in meerdere klassen geregistreerd wordt.

Wat je moet weten

Wat is de dekking van merkbescherming in Finland?

Een merk dat je via het Finse patentenbureau of de EUIPO deponeert, biedt ook merkbescherming in de Åland Eilanden, een eilandengroep tussen Zweden en Finland. Alhoewel het gebruiken van je merk geen vereiste is voor het vastleggen ervan, kan dit wel helpen zijn onderscheidendheid aan te tonen. Dit is een belangrijk toetsingscriterium. Het in de arm nemen van een vertegenwoordiger is niet verplicht wanneer je binnen de Europese Economische Ruimte (EER) woont of werkzaam bent.   

Hoe werkt de aanvraagprocedure?

Sinds 1 mei 2009 is het bij het Finse patentenbureau enkel nog mogelijk om je aanvragen online in te dienen. Echter levert je dit een belangrijk voordeel op: snelheid. Na het versturen van je gegevens en documenten wordt je direct een ontvangstbevestiging toegestuurd. De betaling dient tegelijkertijd te geschieden. Van belang is het dat je de tijd neemt om je aanvraag zo zorgvuldig en nauwkeurig mogelijk te maken. Vooral de lijst van goederen en diensten verdient de nodige aandacht. Wanneer je de aanvraag eenmaal hebt ingediend, kun je deze namelijk niet meer aanpassen.

Onderzoek en bezwaar

Net als in andere landen is het van belang dat het merk dat je deponeert niet te veel gelijkenissen vertoont met reeds geregistreerde handelsmerken, bedrijfsnamen of andere oudere rechten. In andere woorden: je merk mag geen risico op verwarring opleveren. Dit geldt zowel voor nationale als internationale registraties. Na ontvangst van je documenten voert het Finse patentenbureau een formeel en inhoudelijk onderzoek uit. Tegelijkertijd vindt publicatie in het officiële handelsbulletin plaats. Derden hebben vanaf de publicatiedatum twee maanden de tijd om bezwaar te maken.

Waarom moet je extra alert zijn bij registratie van een gecombineerd merk?

Bestaat jouw merk uit meer dan één element, dan spreken we van een gecombineerd merk. Van het Finse patentenbureau ontvang je bescherming die geldig is voor de exacte combinatie, bijvoorbeeld een combinatie van een woordelement en een logo. Wil je één van deze twee ook los gebruiken voor commerciële doeleinden? Dan geldt die bescherming niet. Hiervoor dien je een aparte aanvraag in. Laat je dit na, dan bestaat het risico dan derden dit merkelement zonder juridische consequenties kunnen gebruiken.

Waar kun je verlengen als je merkbescherming afloopt?

Deponeer je een merk succesvol bij het Finse nationale patentenbureau, dan verkrijg je merkbescherming voor een duur van tien jaar. Na deze tien jaar kun je verlenging aanvragen. Hiervoor wend je je wederom tot de Patentti-Ja Rekisterihallitus. Dit kan al vanaf twaalf maanden voor de einddatum van de lopende termijn. Tevens geldt er een respijtperiode van zes maanden. Echter gelden daarvoor wel hogere kosten.

Moet ik mijn merk direct gebruiken op Fins grondgebied?

Zodra de merkregistratie in Finland een feit is, hoef je je over inbreuk hierop binnen dit land nauwelijks nog zorgen te maken. De merkregistratie is een wapen waarmee je krachtig kunt optreden tegen eventuele partijen die inbreuk op jouw intellectueel eigendom plegen. Je merk hoef je niet meteen te gebruiken. Laat je deze echter lang actief, dan ontstaat er een risico op opheffing wegens non-gebruik. Dit risico ontstaat vijf kaar na de registratiedatum. Derden kunnen het Finse patentenbureau verzoeken hiernaar onderzoek uit te voeren. Uit zichzelf doet het bureau dit niet.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot Patentti-Ja Rekisterihallitus krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Merk vastleggen Finland