fbpx
Merkregistratie Litouwen

Merkregistratie Litouwen

Online je merk registreren in Litouwen
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Litouwen binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Litouwen in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merk registreren Litouwen

Hoe werkt een merkregistratie in Litouwen?

Litouwen kent een first-to-file basis op het gebied van merkbescherming. Dit betekent dat bescherming kan worden verkregen door degene die het merk als eerst registreert en niet per se door degene die het als eerste gebruikt. Wil je op lokaal niveau je merk in dit land deponeren, dan dient dit in het Litouws te geschieden. Begeleidende documenten mag je in het Engels aanleveren. Ook is een getekende volmacht noodzakelijk waarmee je je vertegenwoordiger de bevoegdheid geeft om namens jou te handelen gedurende het verloop van de registratieprocedure. 

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.

resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Litouwen?

De kosten van merkregistratie in Litouwen starten bij €868,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag. In het geval van een internationaal depot, kan het veel goedkoper, maar dat is alleen aantrekkelijk als meteen in meer landen of in meerdere klassen geregistreerd wordt.

Wat je moet weten

Waar kun je je merk laten vastleggen in Litouwen?

De organisatie die in dit land verantwoordelijk is voor de registratie van merken, is het Staatspatentenbureau van Litouwen. Dit is ook de enige instantie die hiertoe bevoegd is. Het lokaal deponeren van je aanvraag bij dit patentenbureau volgt uit de ambitie om commerciële activiteiten op de Litouwse markt te kunnen uitvoeren. Heb je internationale ambities, dan wend je je tot andere organisaties. 

Hoe werkt het regelen van merkbescherming op internationaal niveau

Is Litouwen voor jou als ondernemer een land van belang voor je commerciële activiteiten, maar wil je je niet uitsluitend op dit land concentreren? Dan kies je voor een EUTM registratie via het in Spanje gevestigde EUIPO. Een dergelijke registratie voorziet je van merkbescherming in alle 27 landen van de Europese Unie. Tevens is een Internationale Registratie in dit land mogelijk aangezien Litouwen tot de ondertekenaars van het Madrid Protocol behoort. Voor internationale registraties richt je je tot de in Genève gezetelde WIPO, die je documenten na een eerste controle naar het lokale patentenbureau doorstuurt.

Wat is de precieze procedure omtrent merkregistratie in Litouwen?

Nadat je je documenten en overige informatie bij het Litouwse patentenbureau hebt ingeleverd, starten de experts binnen een maand met het controleren van de formele vereistenen voert men vervolgens een inhoudelijk onderzoek uit waarbij de absolute gronden voor afwijzing worden nagegaan. Na het succesvol doorlopen van deze toetsingen ontvang je een officiële aanvraagdatum en publiceert men je merkaanvraag in de officiële gazette van het patentenbureau. Derden kunnen van een oppositiemaanden van drie maanden gebruikmaken om bezwaar aan te tekenen. Daarna ontvang je een registratiecertificaat.

Geldigheid en verlenging

De gehele procedure om je merk te deponeren in Litouwen neemt ongeveer zes tot zeven maanden in beslag, mits er geen oppositie wordt gevoerd. Het registratiecertificaat is het bewijs dat jou een periode van tien jaar merkbescherming is toegekend. Na het verstrijken van die tien jaar hoef je geen nieuwe aanvraag in te dienen; je kunt je huidige registratie middels een eenvoudiger proces laten verlengen. Ook dit verloopt via hetzelfde patentenbureau. Verlengingen hebben eveneens een duur van tien jaar en worden onbeperkt afgegeven. Aanvragen voor verlenging dien je vanaf twaalf maanden voor de einddatum in. Ook geldt er een respijtperiode van zes maanden.

Waarom moet je je merk actief gebruiken in Litouwen?

Het deponeren van een merk in Litouwen doe je uiteraard op het oog van toekomstig gebruik ervan in het land. Voorafgaand aan de registratie is het niet verplicht om het merk reeds te gebruiken en ook hoef je geen intentieverklaring af te geven. Tevens hoef je het merk niet direct na de officiële registratie in gebruik te nemen. Laat je het echter langer dan vijf jaar ongebruikt? Dan ontstaat het risico op opheffing van de merkbescherming wegens inactiviteit.

Waarom moet je extra opletten bij een gecombineerd handelsmerk?

Wanneer je handelsmerk niet alleen uit een woordelement of een figuratief element, maar uit een combinatie daarvan bestaat, spreken we van een gecombineerd handelsmerk. Het is belangrijk om te weten dat je merkbescherming alleen geldt voor deze combinatie, zoals aangeboden bij het Litouwse patentenbureau. Om bepaalde elementen ook los van de rest voor commerciële activiteiten te kunnen gebruiken, dien je een aparte aanvraag in. Verzuim je dit, dan sta je juridisch gezien erg zwak wanneer een derde dit element in de toekomst voor zijn eigen producten of diensten toepast.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot SPB krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Merk vastleggen Litouwen