fbpx
Merk registreren Frankrijk

Merkregistratie Frankrijk

Online je merk registreren in Frankrijk
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Frankrijk binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Frankrijk in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merkregistratie Frankrijk

Hoe werkt een merkregistratie in Frankrijk?

Een merkregistratie in Frankrijk is op drie manieren mogelijk: nationaal, internationaal en via een merkaanvraag voor de Europese Unie.

Bij een registratie in Frankrijk geldt een first-to-file principe. Dat betekent dat degene die het eerst het merk registreert, de rechten erop krijgt.

De officiële instantie in Frankrijk die het merkenregister beheert, is INPI.

 

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.

resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Frankrijk?

De kosten van merkregistratie in Frankrijk starten bij €730,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag.

Wat je moet weten

In Frankrijk geldt een zogeheten first-to-file jurisdictie. Dit wil zeggen dat de exclusieve rechten die aan een handelsmerk zijn verbonden, aan degene worden toegekend die deze als eerste aanvraagt. Een historie van gebruik van dit merk is niet afdoende en zelfs geen voorwaarde voor het verkrijgen van een registratie. Zowel individuen als rechtspersonen kunnen een merk in Frankrijk vastleggen.

Waar kun je een aanvraag tot merkregistratie in Frankrijk indienen?

In Frankrijk moet je een merk registreren om er de volledige rechten op te kunnen verkrijgen. Gebeurt dit niet, dan kunnen derden hierop inbreuk maken. Dit kan leiden tot omzetverlies en bezoedeling van je goede naam. Om merkregistratie in Frankrijk te realiseren, wend je je tot de lokale autoriteit op dit gebied, de INPI, of de Europese EUTM. Die laatste geeft Europese Unie merken af, die in alle landen van de Europese Unie, waaronder Frankrijk, geldig zijn. Franse merkregistraties ook in Martinique, Guadeloupe, Frans Sint-Maarten en andere (voormalige) kolonies.

Hoe werkt de aanvraag van gecombineerde merken?

Een merk kan uit een woordelement, maar ook andere elementen bestaan. Wanneer er van twee of meer elementen sprake is, betreft je handelsmerk een gecombineerd merk. De rechten die je in Frankrijk verkrijgt gelden dan uitsluitend op de specifieke combinatie. Wil je de elementen ook apart van elkaar beschermd kunnen gebruiken? Dan dien je daarvoor een aparte aanvraag in te dienen. Laat je dit na en gebruikt iemand een element voor de verkoop van vergelijkbare goederen of diensten? Dan mag je daar wel bezwaar tegen aantekenen.

Wat is de procedure omtrent merkregistratie in Frankrijk?

Om een  merk in Frankrijk via INPI te kunnen vastleggen, doorloop je een standaard procedure. Na ontvangst van je papieren en bijbehorende betaling publiceert dit bureau je aanvraag direct in zijn bulletin en start tegelijkertijd met een formeel onderzoek. Vanaf de publicatiedatum geldt een oppositieperiode van twee maanden, waarbinnen derden het recht hebben om bezwaar aan te tekenen. Is er geen sprake van oppositie of formele bezwaren, dan vindt nogmaals publicatie plaats en ontvang je een registratiecertificaat.

Goederen en diensten volgens Nice classificatie

Net zoals in alle andere landen het geval is, lever je bij een aanvraag tot merkregistratie in Frankrijk een lijst van goederen en diensten aan. Deze betreft de categorieën waarbinnen je jouw merk wilt registreren. De Nice classificatie bestaat uit 45 klassen, waarvan 34 goederenklassen en 11 dienstenklassen betreffen. Registratie in meerdere klassen is tegen betaling van extra kosten mogelijk. Het is van belang dat de classificering juist en volledig is, omdat deze na indiening van de aanvraag niet meer kan worden aangepast.

Waarom moet je een merkregistratie in Frankrijk steeds verlengen?

Alhoewel het ten tijde van een merkaanvraag niet nodig is het product of de dienst reeds daadwerkelijk in gebruik te hebben, is dit na een periode van vijf jaar na de registratiedatum wel het geval. Zo niet, dan riskeer je annulering wegens inactiviteit. Ook is een registratie tien jaar geldig en dien je deze na verloop van die tijd (er geldt een extra respijtperiode van zes maanden) te verlengen. Deze regels bestaan om het register en de markt ‘schoon’ en overzichtelijk te houden.

Frankrijk en het Verdrag van Madrid

Frankrijk behoort tot de vele lidstaten van het Madrid Protocol. Dit systeem is in het leven geroepen om registratie van handelsmerken in verschillende rechtsgebieden over de hele wereld te vereenvoudigen. Uitbreiding van een internationale registratie via het Madrid Systeem behoort in dit land dus tot de mogelijkheden. Je kiest voor een internationale registratie wanneer je je producten en/of diensten ook in landen buiten de Europese Unie aanbiedt of voornemens bent dit in de toekomst te doen.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het INPI krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

INPI