fbpx
Merkregistratie Letland

Merkregistratie Letland

Online je merk registreren in Letland
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Letland binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Letland in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merk registreren Letland

Hoe werkt een merkregistratie in Letland?

In Letland geldt geen first-to-file jurisdictie. Dit houdt in dat je merkbescherming in dit land niet puur op basis van je registratie verkrijgt, maar op basis van het gebruik ervan. Het is dan ook niet verplicht om je merk te deponeren. Toch wordt dit wel aanbevolen. Je toont er duidelijk eigenaarschap mee aan en staat in de toekomst nóg sterker tegen eventuele inbreuk. Merkbescherming geeft je een sterk juridisch instrument om je hiertegen te verdedigen. Registratie in meerdere klassen (volgens het Nice Classificatiesysteem) is mogelijk.

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.

resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Letland?

De kosten van merkregistratie in Letland starten bij €679,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag. In het geval van een internationaal depot, kan het veel goedkoper, maar dat is alleen aantrekkelijk als meteen in meer landen of in meerdere klassen geregistreerd wordt.

Wat je moet weten

Wat is er als merk te registreren in Letland?

In Letland kunnen veel merktypen worden gedeponeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan woorden, tekeningen, afbeeldingen, kleurschakeringen, kleurcombinaties, hologrammen, driedimensionale vormen, multimedia, geluiden en lichtsignalen. Een van de belangrijkste eisen is dat de tekens of combinatie daarvan van andere merken kunnen worden onderscheiden.

Hoe werkt het vastleggen van een gecombineerd merk?

Uit de vele mogelijkheden qua merktypen en combinaties daarvan vloeit ook de vraag voort hoe de registratie van gecombineerde merken in zijn gang gaat. Alhoewel de registratieprocedure exact hetzelfde is als voor enkele merken, moet je je ervan bewust zijn dat de bescherming enkel voor de elementcombinatie geldt. Ga je vervolgens ook de losse elementen voor commerciële doeleinden gebruiken, dan genieten deze geen bescherming. Wens je dit wel, dan dien je een aparte aanvraag in.

Waar kun je merkbescherming voor Letland aanvragen?

Wil je een merk deponeren in Letland, dan dien je je aanvraag bij het Letse patentenbureau LRPV in. Dit is de voor jou beste optie wanneer je voornemens bent je uitsluitend op de Letse markt te concentreren. Heb je echter ook ambities in de rest van Europa? Dan kies je voor een EUTM aanvraag. Wanneer deze merkbescherming door het Europese merkenbureau EUIPO wordt toegekend, geldt deze voor alle 27 landen van de Europese Unie. Tot slot is Letland lid van het Madrid Protocol, waardoor internationale uitbreiding van merkregistraties hier ook mogelijk is.

De registratieprocedure op lokaal niveau

Kies je voor een lokale registratie via de LRPV, dan reken je op een afwikkeling met een duur van tien tot twaalf maanden, mits er geen oppositie tegen registratie van jouw merk wordt gevoerd. Je begint met het aanleveren van de benodigde documenten, waarna experts vier tot vijf maanden de tijd nemen om je aanvragen op formele punten te bekijken en je hiervan een bevestiging te sturen. Daarna start een periode van drie maanden waarin zowel inhoudelijke toetsing als publicatie in de officiële handelsgazette plaatsvindt. Derden kunnen dan bezwaar aantekenen tegen jouw registratie.

Officiële merkbescherming vanaf publicatie

Wanneer je de registratieprocedure voor merkbescherming in Letland succesvol hebt doorlopen, ontvang je hiervan een bevestiging. De bescherming gaat met terugwerkende kracht in vanaf de datum waarop de publicatie plaatsvond. Hiermee onderscheidt Letland zich van de meeste andere landen, waar doorgaans de datum van aanvraag of officiële toekenning geldt. Ook duurt de eerste beschermingsperiode vijf jaar. Verlengingen kennen wel een duur van tien jaar. Ook deze worden door de LRPV afgegeven.  

Waarom moet je je merk actief gebruiken en verlengen?

Merkbescherming is niet onbeperkt geldig, maar kan wel onbeperkt worden verlengd. De noodzaak van verlenging is vastgelegd in het Madrid Protocol. Verlengingen zijn tien jaar geldig en kunnen reeds vanaf twaalf maanden voor de einddatum van de lopende termijn worden aangevraagd. Alhoewel het in Letland niet verplicht is om je merk reeds in gebruik te hebben ten tijde van de registratieprocedure en je ook geen intentieverklaring hoeft te overleggen, mag het niet langer dan vijf jaar na registratie ongebruikt blijven. Je moet je merk in het land op commerciële schaal gebruiken om opheffing wegens inactiviteit te voorkomen.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot LRPV krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Merk vastleggen Letland