fbpx
Merkregistratie België

Merkregistratie België

Online je merk registreren in België
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in België binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in België in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merk registreren België

Hoe werkt een merkregistratie in België?

Wil je als ondernemer jouw merk in België registreren, dan wordt deze ingeschreven in het merkenregister van de Benelux. Goedkeuring en een hierop volgende registratie van jouw merknaam leidt tot bescherming in zowel België als in Nederland en Luxemburg. Dit is volgens het Benelux Verdrag geregeld. In de Benelux geldt het first-to-file principe: niet het als eerste gebruiken, maar het als eerste registreren van een merknaam verschaft je de rechten hierop.

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.
resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in België?

De kosten van merkregistratie in België starten bij €475,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag. In het geval van een internationaal depot, kan het goedkoper, maar dat is alleen aantrekkelijk als meteen in meer landen of in meerdere klassen geregistreerd wordt.

Wat je moet weten

Hoe werkt het registratieproces in België?

Om een merknaam in Belgie te kunnen vastleggen, doorloop je een aantal vaste stappen. Ten eerste vul je de merknaam in, bepaal je de klassen en stuur je het aanvraagformulier samen met de overige benodigde informatie in. De overheidsinstantie die het merkenregister beheert zal vervolgens starten met het controleren van de formele vereisten, die men ook wel depotvereisten noemt. Doorloop je deze onderzoeksfase succesvol, dan publiceert men je merk in het Benelux Merkenregister. Derden hebben vervolgens twee maanden de tijd om in bezwaar te gaan. Het gehele proces duurt ongeveer drie maanden.

Het deponeren van een gecombineerd merk

Wanneer een merk uit verschillende elementen bestaat -doorgaans betreft dit een combinatie van woordelementen en figuratieve elementen-, spreken we van een gecombineerd merk of gecombineerd woord- beeldmerk. De exclusieve rechten die je met een succesvolle registratie verkrijgt, gelden enkel voor de specifieke combinatie van beide. Bescherming van losse elementen, indien je deze ook apart voor commerciële doeleinden zou willen gebruiken, is daarmee niet geregeld. Wil je dit wel, dan kun je de apart te gebruiken elementen het beste ook nog eens los registreren. Doe je dit niet, dan zou een derde deze kunnen gebruiken voor zijn eigen commerciële activiteiten.

Waarom moet je je merk actief gebruiken?

Wie zijn merknaam wil deponeren in Belgie, hoeft deze nog niet reeds in gebruik te hebben. Dit neemt echter niet weg dat het gebruik van je merk de kans op een succesvolle kan verhogen vanwege de onderscheidendheid die je ermee vergaart. Ook direct na je registratie hoef je je merk nog niet meteen actief binnen de Benelux te gaan gebruiken. Is dit vijf jaar na de registratiedatum echter nog niet het geval, dan kan deze worden opgeheven op basis van inactiviteit. Dit geschiedt niet automatisch, maar kan worden gedaan door andere organisaties.

Wat is de geldigheid van een Benelux-registratie?

Als de registratieprocedure succesvol doorlopen is, verkrijg je merkbescherming in België, maar ook Nederland en Luxemburg. Deze bescherming geldt voor de duur van tien jaar, met terugwerkende kracht ingaand op de aanvraagdatum. Na deze tienjarige termijn komt je registratie te vervallen, maar kun je verlening aanvragen. Dit verzoek kan vanaf zes maanden voor tot zes maanden na de einddatum van de lopende periode worden ingediend. Verlengingsaanvragen die in de respijtperiode (de zes maanden na verloop van de datum) worden ingediend, brengen wel hogere kosten met zich mee.

Waar kun je internationale merkregistratie regelen?

Wil je jouw merk niet alleen binnen de Benelux, maar ook daarbuiten kunnen gebruiken, dan kies je voor een Europese Registratie (via de EUIPO) of een Internationale Registratie (via de WIPO). Voor een Internationale Registratie is altijd een basisregistratie Benelux of Europese Unie noodzakelijk.

Waarom moet je een merk na registratie actief gebruiken?

Alhoewel het actief in gebruik hebben van een merk geen keiharde eis is voor registratie daarvan, mag een merk niet onbeperkt ongebruikt blijven. Wanneer je deze vijf jaar na de registratiedatum nog steeds niet actief gebruikt, ontstaat het risico op opheffing. Dit geschiedt niet op initiatief van de DKPTO, maar van derden die bij het bureau een bezwaar indienen. Opheffing wegens inactiviteit is eenvoudig te voorkomen; het gebruik van je merk hoeft in Denemarken niet grootschalig te zijn en mag ook in Groenland of de Faeröer Eilanden plaatsvinden.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot BOIP krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

Merk vastleggen Belgie