fbpx
Merk registreren Portugal

Merkregistratie Portugal

Online je merk registreren in Portugal
Z

Gratis onderzoek altijd inbegrepen

Z

Merk registreren in Portugal binnen 1 dag

Z

Uitkomst gratis merkonderzoek binnen 24 uur

Z

100% geoptimaliseerde beschermingsomvang

Je merk registreren in Portugal in 3 stappen

Online

Online regelen

Volg de stappen van de registratietool waarbij je zelf de beschermingsomvang kunt optimaliseren en registreer je merk zelf online in 1 minuut.

Geen account nodig

Geen account nodig

Het is niet nodig om een account aan te maken, je kunt eenvoudig de klassen kiezen en vervolgens online de betaling doen om de registratie af te ronden.

Inschrijving merk

Inschrijving merk

Je ontvangt van ons het officieel erkende inschrijvingsbewijs van de overheid waarmee je kunt aantonen dat jouw merk geregistreerd is en je kunt optreden tegen anderen.

Zij gingen je voor...

Rijksoverheid
npo
hornbach
Logo 123
bam
liander
Merkregistratie Portugal

Hoe werkt een merkregistratie in Portugal?

Merkregistratie in Portugal is noodzakelijk om de exclusieve rechten op een merk te verkrijgen en dus ook op te kunnen treden tegen inbreuk. In het land geldt een first-to-file jurisdictie: de rechten worden toegekend aan degene die het merk als eerst registreert. Overigens geldt de merkbescherming niet enkel op het Portugese vasteland, maar ook in Madeira en de Azoren.

tijd

Snel & goed werk

Je wilt dat jouw naam zo snel mogelijk bescherming krijgt, zodat het niet door anderen gepikt kan worden. Wij weten dat en daarom kunnen we altijd binnen 24 uur bescherming regelen.
resultaat

Resultaat creëren

Samen met jou gaan we voor het beste resultaat. Via 3 eenvoudige stappen helpen wij jouw organisatie aan een sterk merk om tegen merkinbreuk op te kunnen treden.

Wat zijn de kosten voor merkregistratie in Portugal?

De kosten van merkregistratie in Portugal starten bij €731,-. Het tarief hangt hierbij wel af van het antwoord op de vraag of je kiest voor een nationale of internationale merkaanvraag.

Wat je moet weten

Waar kun je je aanvraag voor merkbescherming in Portugal indienen?

Merkbescherming vraag je op lokaal (nationaal) niveau direct aan bij de INPI, het Portugese instituut voor industrieel eigendom. Er is geen basisregistratie nodig en de procedure duurt vijf tot zes maanden. Portugal is ook lid van de Europese Unie. Zul je ook in andere EU-landen commercieel actief zijn, dan is een EUTM-merkbescherming aan te raden. Deze vraag je aan via de EUIPO. Bij toekenning ontvang je merkbescherming in alle 27 lidstaten. Ook is internationale registratie mogelijk, aangezien Portugal lid is van het Madrid Systeem.

Wat is er nodig om een aanvraag in te dienen?

Wil je een aanvraag via de INPI indienen, dan wordt er van je verwacht dat je diverse informatie en documenten aanlevert. Zo mogen ten eerste je naam, adres, e-mail en nationaliteit niet ontbreken. Daarnaast lever je een weergave van je handelsmerk in, samen met een lijst van goederen en diensten volgens de Nice classificatie. Ook overhandig je een bewijs van de betaling die je moet doen om de onderzoeksprocedure te kunnen starten.

Hoe werkt de procedure stap voor stap?

Zodra je papieren door de INPI zijn ontvangen, start men met het uitvoeren van een formele toetsing en wordt er gekeken of het merk voldoende onderscheidend vermogen heeft. Na het succesvol doorlopen van deze formele fase publiceert men je merkaanvraag in het Portugese handelsbulletin, waarna derden twee maanden de tijd krijgen om in bezwaar te gaan. Deze termijn kan eventueel met een maand worden verlengd. Is er geen bezwaar, dan ontvang je het certificaat.

Waarom moet je extra voorzichtig zijn met gecombineerde handelsmerken?

Wanneer een handelsmerk uit zowel woordelementen als een logo bestaat, geldt de merkbescherming uitsluitend voor de combinatie daarvan, zoals je die bij je aanvraag hebt ingediend. Wil je losse elementen voor je commerciële activiteiten in Portugal gebruiken, dan moet je deze ook apart van elkaar registreren om te voorkomen dat anderen hiermee aan de haal gaan. Bezwaar maken tegen het gebruik ervan door anderen heeft alleen zin wanneer hun producten of diensten zeer sterk op die van jou lijken en er voor de consument verwarring kan optreden.

Hoe lang is merkbescherming geldig?

In Portugal heeft merkbescherming een geldigheid van tien jaar. Je kunt deze termijn echter onbeperkt blijven verlengen, telkens met tien jaar. De verlenging vraag je vanaf zes maanden voor de einddatum van de lopende termijn tot zes maanden daarna (respijtperiode) aan. Alhoewel het reeds in gebruik hebben van je merk in Portugal geen vereiste is voor merkbescherming, loop je na vijf jaar inactiviteit het risico op opheffing. Derden maken de INPI  hier dan attent op.

Wanneer kun je een merk niet registreren?

Er zijn verschillende situaties waarin je jouw merk niet kunt laten registreren in Portugal. Dit geldt wanneer: het merk reeds is geregistreerd, het de consument misleidt, het te beschrijvend is, het onfatsoenlijk is of de rechten van anderen schendt. Ook is het niet toegestaan staatssymbolen of emblemen van nationale of buitenlandse openbare instellingen te gebruiken. Ook elementen met een zeer hoge symbolische waarde, zoals religieuze symbolen, worden doorgaans niet goedgekeurd.

Beste advies

Onze merkengemachtigden helpen je graag zo goed mogelijk. In tegenstelling tot het INPI krijg je goed advies, zodat je weet dat de registratieprocedure van jouw merk vlekkeloos verloopt.

INPI