fbpx
beschrijvend merk

Beschrijvend merk

 

Wat is een beschrijvend merk?

Een merk is te beschrijvend als het aangeeft welke producten of diensten worden geleverd onder die naam om dat logo. Dit geldt ook als het merk kenmerken beschrijft van deze producten en diensten of als het aanprijzend is.

Beschrijvende merken missen daardoor onderscheidend vermogen waardoor niet aan de materiële vereisten van merken wordt voldaan. Deze eisen zijn:

 1. deugdelijkheid
 2. geoorloofdheid
 3. rechtmatigheid

Een merk dat beschrijvend is voldoet niet aan het deugdelijkheid vereiste en wordt daarom geweigerd.

Voorbeelden van beschrijvende merken

Voorbeelden van beschrijvende merken zijn Vegetarische Slager, Thuisbezorgd.nl, Cheaptickets en bijvoorbeeld Basic Fit. Als je groenteman bent, kun je een merknaam als Apple niet gebruiken, omdat het niet onderscheidend genoeg is. Voor telefoons en computers kan dat wel.

Diesel kan bijvoorbeeld wel voor kleding, maar niet voor brandstoffen. Maar kies je ervoor om Jan’s Diesel Tankstation als merk vast te leggen, dan kan dat gewoon.

Aanprijzende merken zijn bijvoorbeeld SUPERSNEL voor fietsen of DE BESTE MAKELAAR.

beschrijvend merk

Wanneer is een merk beschrijvend?

Een merk is beschrijvend wanneer het woorden bevat die letterlijk de kenmerken of eigenschappen van het product of de dienst beschrijven. Bijvoorbeeld, het gebruik van de term “Appels” als merknaam voor een appelverkoper zou beschrijvend zijn, omdat het direct verwijst naar het product zelf. Apple voor telefoons en computers kan dan weer wel.

Beschrijvende merken zijn over het algemeen niet in staat om de noodzakelijke onderscheidende kenmerken te bieden die nodig zijn om een ​​sterk merkimago op te bouwen en te beschermen tegen concurrenten. Daarom worden beschrijvende merken vaak niet geaccepteerd als officiële handelsmerken en hebben ze beperkte bescherming onder het merkenrecht.

Als alternatief voor beschrijvende merken, kiezen bedrijven meestal voor fantasienamen of samengestelde woorden die hun producten of diensten onderscheiden van andere merken.

Wat zijn de gevolgen als je een beschrijvend merk probeert te registreren?

Als je een beschrijvend merk probeert te registreren, zal het worden geweigerd. Dit komt doordat beschrijvende merken niet in staat zijn om de noodzakelijke onderscheidende kenmerken te bieden die nodig zijn om een ​​sterk merkimago op te bouwen en te beschermen tegen concurrenten. 

Weigering van je merk is met behulp van een BMM erkend merkengemachtigde overigens prima te voorkomen.

Het gebruik van een beschrijvende merknaam kan ertoe leiden dat consumenten denken dat het product of de dienst die je aanbiedt vergelijkbaar is met die van concurrenten, en kan de waarde van je merk verminderen.

Bovendien kan het gebruik van een beschrijvende merknaam je in de toekomst beperken in het uitbreiden van je merk. Wanneer een merk te beschrijvend is, kunnen er in de toekomst problemen ontstaan met het beschermen van het merk tegen concurrenten die soortgelijke merken gebruiken. Daarom is het beter om een ​​merknaam te kiezen die sterk en onderscheidend is, zodat je in staat bent om je merk effectief te beschermen en te laten groeien.

Als je merkaanvraag wordt afgewezen vanwege beschrijvendheid, kun je proberen je merk te wijzigen om het meer onderscheidend te maken, bijvoorbeeld door het kiezen van een fantasienaam, samengestelde naam of metafoor. Door het kiezen van een sterk en onderscheidend merk kun je de herkenbaarheid en waarde van je merk vergroten.

Hoe kan je ervoor zorgen dat je merk niet beschrijvend is?

Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je merk niet beschrijvend is:

 1. Kies een fantasienaam: Een fantasienaam is een woord dat is verzonnen en geen duidelijke betekenis heeft. Het is een woord dat op zichzelf staat en niet direct gerelateerd is aan het product of de dienst die je aanbiedt.
 2. Maak een combinatie van woorden: Je kunt ook een samengestelde woord of een combinatie van woorden kiezen om je merknaam te creëren. Dit kan bijvoorbeeld een woord zijn dat is samengesteld uit twee bestaande woorden, zoals “Microsoft”, of een woord dat een deel van een ander woord bevat, zoals “Netflix”.
 3. Kies een metafoor: Een metafoor is een figuurlijk woord of uitdrukking die wordt gebruikt om een bepaald concept of idee te beschrijven. Door een metafoor te gebruiken als merknaam kun je een unieke en gedenkwaardige naam creëren die niet direct beschrijvend is.
 4. Vermijd het gebruik van beschrijvende termen: Vermijd het gebruik van termen die letterlijk de kenmerken of eigenschappen van het product of de dienst beschrijven. Het is beter om woorden te kiezen die suggestief zijn en associaties oproepen met het product of de dienst die je aanbiedt.

Het is ook belangrijk om het merk te laten registreren bij het merkenbureau om ervoor te zorgen dat het merk voldoet aan de vereisten van het merkenrecht en om het merk te beschermen tegen mogelijke inbreuken door concurrenten.

Hoe kun je weigering van je merk voorkomen?

Om weigering van je merk te voorkomen, is het belangrijk om bij het kiezen van je merknaam rekening te houden met de richtlijnen voor merkregistratie. Hier zijn een aantal tips om te voorkomen dat je merkaanvraag wordt geweigerd:

 1. Kies een sterke en onderscheidende merknaam: Kies een merknaam die uniek en memorabel is en die de kenmerken van je product of dienst effectief communiceert.
 2. Vermijd beschrijvende woorden: Probeer beschrijvende woorden te vermijden die direct verwijzen naar de kenmerken van je product of dienst, zoals “snel”, “goedkoop” of “lekker”.
 3. Onderzoek naar reeds bestaande merken: Voordat je een merknaam kiest, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de bestaande merken en te controleren of er al een soortgelijk merk bestaat. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de database van het merkenbureau raadplegen.
 4. Werk samen met een merkendeskundige: Als je niet zeker weet of je merknaam aan de vereisten voldoet, kan je samenwerken met een merkendeskundige om je te helpen bij het kiezen van een sterke merknaam en bij het registratieproces.
 5. Registreer je merk in meerdere landen: Als je je merk in meerdere landen wilt registreren, is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende merkregistratie-eisen en merkbeschermingsnormen in elk land.

Door deze tips te volgen, kun je de kans op weigering van je merknaam verminderen en de bescherming van je merk verbeteren. Ga je toch voor een beschrijvende merknaam, kies dan voor het toevoegen van een sterk logo om weigering te voorkomen.

Heeft het vastleggen van een beschrijvend merk wel zin?

Een merkregistratie is altijd zinvol, omdat je zonder nooit zeker weet of je het merk mag gebruiken en je niet onverhoopt merkinbreuk pleegt. Pas na registratie heb je die zekerheid en dat maakt registreren eigenlijk essentieel.

Daarnaast is het vastleggen van een merk met weinig of geen onderscheidend vermogen ook een goede manier om de huisstijl te bewaken. In het verleden is vaak gebleken dat partijen met dergelijke merken werden nagedaan door vergelijkbare logo’s, kleurstellingen en namen te gebruiken, waardoor met succes kon worden opgetreden.

Als je net gestart bent, zijn dat dan ook de belangrijkste redenen om beschrijvende merken gewoon vast te leggen.

Kan een beschrijvend merk bescherming bieden?

Een beschrijvend merk kan prima bescherming bieden, maar daarvoor is meer investering nodig in marketing en naamsbekendheid dan wanneer de merknaam of het logo wel onderscheidend genoeg is. Als je nog een merknaam moet bedenken, dan is het verstandig om dit mee te nemen in de overweging. 

Google zal bijvoorbeeld minder snel advertenties van concurrenten blokkeren als je een beschrijvende merknaam hebt geregistreerd en ook moet bij het gebruik of registratie van identieke of gelijkende merken van geval tot geval worden bekeken of sprake kan zijn van verwarringsgevaar en daarmee merkinbreuk.

Stel dat iemand “Verkoop Specialist” als merk heeft geregistreerd en iemand anders heeft de domeinnaam verkoopspecialist.nl, dan is niet vooraf te garanderen dat je daar met succes tegen kunt optreden als deze partij de website gaat gebruiken voor diensten die jij ook levert.

Toch lukt het met enige regelmaat om in dergelijke zaken wel met succes op te treden. Dit komt bijvoorbeeld omdat “hard blaffen” partijen ook afschrikt en ze dan vaak bereid zijn om gebruik te stoppen en  domeinnamen over te dragen om gedonder en juridische kosten te voorkomen.

Als jouw merk in een later stadium dan ook nog ingeburgerd raakt, zoals Thuisbezorgd, dan sta je uiteindelijk ook met een beschrijvend merk super sterk.

Wanneer is een merk niet beschrijvend?

Een merk dat niets zegt over je business is het beste, maar kost veel tijd en geld om bekendheid te laten genereren. Häagen-Dazs bijvoorbeeld. Dat is een volledig fictief merk en in het leven geroepen om Amerikanen te laten denken dat het Duits of Zwitsers ijs was en daarmee voor kwaliteit staat.

Als je net start, dan kost het tijd voordat mensen bij een dergelijk merk aan ijs denken, maar uiteindelijk is het een enorm sterk merk als jouw naam niks zegt over wat je doet. Dit kan een bestaand woord zijn, zoals Apple, of volledig fictief zijn.

Maar een merk mag wel aanverwant zijn aan wat je doet. Over het algemeen is een bestaand woord dat niets zegt over je business ideaal, maar domeinnamen voor dergelijke woorden zijn vaak al bezet of niet te betalen. Daarom zijn fictieve namen die lijken op echte woorden vaak populair, net als namen die aanverwant zijn. Over het algemeen zijn merknamen die tussen fictief en aanverwant zitten het populairst.