fbpx

Subsidie voor je bedrijf

Welke subsidies voor bedrijven zijn er?

Een subsidie voor je bedrijf aanvragren kan veel geld schelen. Er bestaan meer dan 180 subsidies en regelingen voor bedrijven. Deze zijn onderverdeeld in de belangrijkste 8 categorieën, namelijk:

 1. Bedrijf starten of overnemen
 2. Bedrijf stoppen of overdragen
 3. Bedrijfshuisvesting
 4. Bedrijfsvoering
 5. Internationaal ondernemen
 6. Klimaat, energie en natuur
 7. Personeel
 8. Product, dienst en innovatie

Het betreffen hierbij niet enkel subsidies, maar in veel gevallen ook kredieten, oftewel leningen. Daarom is het belangrijk om te onderzoeken wat je aanvraagt, voordat je daadwerkelijk keuzes maakt.

Belangrijkste voorbeelden hierbij zijn gericht op innovatie, omdat de overheid het belangrijk vindt dat dit wordt beloond. Zo kun je subsidie aanvragen op jouw merkaanvraag, modelregistratie en uitvindingen. Voorbeeld hiervan is het SME fonds.

subsidie bedrijf

Welke subsidies voor een bedrijf starten kun je aanvragen?

Een van de belangrijkste regelingen die je kunt aanvragen als je een eigen bedrijf gaat starten, is de startersaftrek. Je betaalt dan minder belasting als je voldoet aan enkele voorwaarden, te weten:

 • Je kunt ook zelfstandigenaftrek krijgen. 
 • Je was de afgelopen 5 jaar maximaal 4 jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting. 
 • Je hebt in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer de zelfstandigenaftrek gebruikt. 
 • Er was in het afgelopen kalenderjaar of in 1 van de 5 voorgaande jaren geen geruisloze terugkeer uit een Besloten Vennootschap.

Daarnaast zijn er nog subsidies voor het starten van je bedrijf die bijvoorbeeld ondersteuning bieden als je te weinig inkomsten hebt of als je wil starten uit een WW-uitkering. 

Veel subsidies zijn kredieten. Dit zijn vaak korte leningen die ervoor zorgen dat je kunt starten als je arbeidsongeschikt of werkloos bent (geweest). Voorbeeld hiervan is de Bijstandsverlening voor Zelfstandigen die als aanvulling dient op je inkomen, zodat je niet onder het sociale minimum terechtkomt en die ook kan dienen als starterskrediet. Belangrijk om te beseffen is dat dit een lening is waar je dus ook rente over moet betalen.

Naast dergelijke kredieten zijn er ook echte subsidies. Door de overheid wordt innovatie gestimuleerd door middel van subsidies op je merkaanvraag. Hierdoor kun je een groot gedeelte van de kosten die je maakt om je merk te registreren terugkrijgen als subsidie voor je bedrijf.

Gratis webinar over subsidie en administratie