fbpx
eigen skincare lijn beginnen

Eigen skincare lijn beginnen

Hoe kun je een eigen skincare lijn beginnen?

Als je een eigen skincare lijn gaat beginnen, dan is het belangrijk om enkele stappen te volgen om de kans op succes te vergroten. Belangrijkste hierbij is eigenlijk dat je controleert of je jouw merknaam wel mag gebruiken. Dit doe je voordat je de producten laat maken, omdat je pas na registratie van het merk zeker weet dat je geen merkinbreuk pleegt en je dus verder kunt met de door jou bedachte naam.

Als je een eigen skincare lijn wilt beginnen moet je de volgende stappen volgen:

 1. Onderzoek de markt: Voordat je begint, is het belangrijk om te weten wat er al op de markt is en wat de behoeften zijn van potentiële klanten. Zoek naar concurrenten en probeer te achterhalen wat ze aanbieden en hoe ze zich onderscheiden van andere merken.
 2. Bepaal je doelgroep: Wie is je doelgroep en wat zijn hun specifieke skincare behoeften? Als je dit weet, kun je je producten ontwikkelen die aansluiten op de behoeften van je doelgroep.
 3. Ontwikkel je producten: Als je weet wat je wilt maken en voor wie je het wilt maken, kun je aan de slag gaan met het ontwikkelen van je producten. Dit kan betekenen dat je formules moet creëren, verpakkingen moet ontwerpen en ingrediënten moet kiezen.
 4. Registreer je merk: Voordat je je producten kunt verkopen, moet je je merk registreren. Alleen een inschrijving bij de kamer van koophandel geeft je geen enkele bescherming. Hoewel veel mensen denken van wel. Een merkregistratie houdt in dat je een merknaam, logo en eventueel een slogan moet registreren. Daarvoor moet je eerst checken of jouw merk beschikbaar is. Dat doe je hier gratis. Als je jouw merknaam direct wil registreren, dan doe je dat hier online in 1 minuut.
 5. Sourcing en productie: Als je producten klaar zijn om te produceren, moet je beslissen hoe je ze wilt laten maken. Dit kan in eigen beheer zijn, of je kunt ervoor kiezen om te werken met een contract manufacturer.
 6. Verkoop en marketing: Als je producten klaar zijn om te verkopen, is het tijd om een verkoop- en marketingstrategie te ontwikkelen. Dit kan betekenen dat je een website moet maken, social media accounts moet opzetten en samenwerkingen moet aangaan met influencers of winkels.

Het is belangrijk om te onthouden dat het opzetten van een eigen skincare lijn tijd en moeite kost. Het is belangrijk om je te blijven richten op je doelen en te blijven leren en groeien als ondernemer.

Welke producten vallen onder cosmetica?

Cosmetica zijn producten die worden gebruikt om het uiterlijk van de huid, het haar of de nagels te verbeteren. Ze kunnen worden opgedeeld in verschillende categorieën, waaronder:

 1. Huidverzorging: producten die worden gebruikt om de huid te reinigen, te hydrateren en te verzorgen, zoals crèmes, lotions, toners en serums.
 2. Make-up: producten die worden gebruikt om het uiterlijk van de huid te veranderen, zoals foundation, poeder, oogmake-up en lipstick.
 3. Haarverzorging: producten die worden gebruikt om het haar te reinigen, te stylen en te verzorgen, zoals shampoos, conditioners, haarmaskers en stylingproducten.
 4. Nagelverzorging: producten die worden gebruikt om de nagels te verzorgen en te verfraaien, zoals nagellak, nagelbalsem en cuticle oil.
 5. Parfum: producten die worden gebruikt om een geur af te geven, zoals eau de parfum, eau de toilette en cologne.

Er zijn ook andere soorten producten die soms worden beschouwd als cosmetica, zoals zonnebrandcrème, aftershave en deodorant. Hoewel deze producten niet specifiek gericht zijn op het verbeteren van het uiterlijk, worden ze vaak beschouwd als cosmetica omdat ze op het lichaam worden gebruikt.

Hoe maak je skincare producten?

Er zijn veel manieren om skincare producten te maken, afhankelijk van het type product dat je wilt maken en de ingrediënten die je wilt gebruiken. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

 1. Kies je ingrediënten: Voordat je begint, moet je beslissen welke ingrediënten je wilt gebruiken. Kies ingrediënten die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep en die veilig zijn om te gebruiken.
 2. Maak een formule: Als je weet welke ingrediënten je wilt gebruiken, kun je een formule maken. Dit is een recept dat aangeeft hoeveel van elk ingrediënt je nodig hebt om het product te maken.
 3. Steriliseer je uitrusting: Voordat je begint met het maken van het product, is het belangrijk om alle uitrusting die je gaat gebruiken te steriliseren om te voorkomen dat bacteriën of andere verontreinigingen in het product terechtkomen.
 4. Verwarm en meng de ingrediënten: Als je klaar bent om te beginnen, kun je de ingrediënten verwarmen en mengen totdat je een consistente en homogene formule hebt.
 5. Voeg eventuele toevoegingen toe: Als je wilt, kun je nu ook eventuele toevoegingen toevoegen, zoals geur- of kleurstoffen.
 6. Giet het product in de verpakking: Als het product klaar is, kun je het overgieten in de verpakking die je wilt gebruiken. Zorg ervoor dat de verpakking steril is voordat je het product erin giet.
 7. Laat het product afkoelen: Laat het product afkoelen voordat je het afsluit of etiketteert.

Het is belangrijk om te onthouden dat het maken van skincare producten vakkennis en zorgvuldigheid vereist. Het is aan te raden om te werken met een professionele formuler of een andere expert als je geen ervaring hebt met het maken van skincare producten.

Wat mag er niet in skincare zitten?

Er zijn een aantal ingrediënten die soms worden gebruikt in skincare producten die mogelijk schadelijk kunnen zijn voor de huid of de gezondheid. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Parabenen: Parabenen zijn conserveermiddelen die soms worden gebruikt in skincare producten. Er is echter enig bewijs dat parabenen hormoonverstorende eigenschappen hebben en dat ze kunnen bijdragen aan de groei van borstkankercellen.
 2. Sodium lauryl sulfaat (SLS) en sodium lauryl ether sulfaat (SLES): SLS en SLES zijn schuimmiddelen die soms worden gebruikt in skincare producten, maar die ook kunnen leiden tot huidirritatie en uitdroging.
 3. Formaldehyde: Formaldehyde is een conserveermiddel dat soms wordt gebruikt in skincare producten. Het is een bekend kankerverwekkend middel en kan ook leiden tot huidirritatie en allergische reacties.
 4. Synthetische geurstoffen: Synthetische geurstoffen zijn soms toegevoegd aan skincare producten om een bepaalde geur te geven. Ze kunnen echter leiden tot huidirritatie en allergische reacties, vooral bij mensen met een gevoelige huid.
 5. Triclosan: Triclosan is een antibacterieel middel dat soms wordt gebruikt in skincare producten. Het is echter ook een hormoonverstoorder en kan leiden tot resistentie tegen antibiotica.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts een aantal voorbeelden zijn van ingrediënten die soms worden gebruikt in skincare producten en die mogelijk schadelijk kunnen zijn. Het is aan te raden om zorgvuldig te lezen wat er op het etiket van een skincare product staat en om te zoeken naar producten die natuurlijke, biologische of veilige ingrediënten bevatten.