fbpx
restaurant starten

Eigen restaurant beginnen

Waar moet je op letten als je een eigen restaurant wil beginnen?

Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je een eigen restaurant wilt beginnen. Ten eerste is het belangrijk om te beslissen wat voor soort restaurant je wilt openen en welk type gerechten je wilt serveren. Daarna is het belangrijk om een geschikte locatie te vinden en om te overwegen of je al dan niet een alcoholvergunning nodig hebt. Verder is het belangrijk om te bepalen hoeveel personeel je nodig hebt en om een goed werkend keuken- en bedrijfsplan op te stellen. Het is ook aan te raden om te kijken naar de wetgeving en regelgeving die van toepassing is op restaurants in jouw regio, zoals voedselveiligheid en hygiënevoorschriften.

Moet je de naam van je restaurant registreren?

Alleen de inschrijving bij de KvK is helaas niet voldoende. Je kunt met je ingeschreven handelsnaam bij de Kamer van Koophandel namelijk nog gewoon merkinbreuk plegen en dat moet je echt voorkomen. Om die redenen is het essentieel om de naam van je restaurant als merk te registreren. Pas na registratie heb je namelijk zekerheid dat je de naam mag gebruiken en je niet onverhoopt inbreuk pleegt op iemands oudere merkenrecht.

Het is daarnaast verstandig om de naam van je restaurant als merk te registreren, omdat het je juridische bescherming biedt tegen anderen die dezelfde of een vergelijkbare naam willen gebruiken. Het registreren van je restaurantnaam als merk zorgt ervoor dat alleen jij het recht hebt om die naam te gebruiken voor je restaurantdiensten in het rechtsgebied waarvoor het merk is geregistreerd.

Hierdoor kun je voorkomen dat anderen jouw naam gebruiken om hun eigen restaurant te promoten of om verwarring te creëren bij jouw klanten. Daarnaast kan het registreren van je merk ook helpen bij het opbouwen van merkherkenning en het beschermen van je zakelijke belangen.

Het proces van het registreren van een merk kan complex zijn en het is raadzaam om advies in te winnen van een gespecialiseerde advocaat of merkengemachtigde om je hierbij te helpen. Zij kunnen je helpen bij het beoordelen van de haalbaarheid van je merkregistratie, het opstellen van de benodigde documenten en het indienen van de aanvraag. 

eigen restaurant beginnen

In welke stappen kun je een eigen restaurant beginnen?

Het stappenplan voor het starten van een eigen restaurant is als volgt:

  1. Merknaam controleren en registreren
  2. Inschrijven bij Kamer van Koophandel
  3. Vergunningen checken en aanvragen
  4. Inschrijven bij NVWA
  5. HACCP
  6. Milieuregels checken
  7. Muziekrechten checken

Welke opleiding moet je hebben als je een eigen restaurant gaat beginnen?

Er is geen specifieke opleiding vereist om een eigen restaurant te beginnen. Wel is het aan te raden om ervaring op te doen in de horeca of in de keuken, bijvoorbeeld door een opleiding te volgen in de horeca of door te werken in een restaurant. Dit kan je helpen om de basisprincipes van het runnen van een restaurant te leren en om te weten wat er komt kijken bij het maken van gerechten en het serveren van maaltijden. Bovendien kan het helpen om contacten op te bouwen met leveranciers en andere belangrijke personen in de horeca-industrie. Als je geen ervaring hebt in de horeca, is het aan te raden om een mentor te zoeken of om een cursus te volgen om je voor te bereiden op het runnen van een restaurant.

Wat zijn de kosten voor het beginnen van een eigen restaurant?

De kosten voor het beginnen van een eigen restaurant kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van het restaurant, de locatie, het type gerechten dat je wilt serveren en het aantal personeel dat je nodig hebt. Gemiddeld gezien zijn de kosten voor het starten van een restaurant ongeveer €50.000 tot €100.000, inclusief de kosten voor de locatie, inrichting, apparatuur, voorraad en personeel. Dit is een ruwe schatting en de werkelijke kosten kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van de specifieke omstandigheden van jouw restaurant. Het is belangrijk om een nauwkeurig budget op te stellen en om te overwegen hoe je de benodigde financiering kunt verkrijgen, bijvoorbeeld door middel van een banklening of door investeerders te zoeken.

Kun je een restaurant beginnen zonder geld?

Het is mogelijk om een restaurant te beginnen zonder geld, maar dit is over het algemeen moeilijk en zal veel inspanning en creativiteit vergen. Een van de manieren om dit te doen is door een samenwerking aan te gaan met een partner die wel geld heeft en die bereid is om in jouw restaurant te investeren. Je kunt ook proberen om financiering te verkrijgen door middel van een banklening of door investeerders te zoeken. Het is ook mogelijk om op kleine schaal te beginnen en het restaurant geleidelijk uit te breiden naarmate je meer geld verdient. Het is belangrijk om te onthouden dat het runnen van een restaurant een risicovolle onderneming is en dat er geen garanties zijn dat je succes zult hebben zonder geld. Het is daarom aan te raden om zorgvuldig te overwegen of dit de juiste aanpak is voor jouw situatie.