fbpx

Eigen kledinglijn beginnen

Ondernemen is niet altijd makkelijk. Zeker niet. Maar voor kledingmerken is het al helemaal lastig. Gemiddeld 40 procent van alle startups wil een kledinglijn starten. En de vraag is maar zeer of daar voldoende markt voor is. En als dat zo is, hoe zorg je dan dat je voldoende zichtbaar wordt tussen al die andere merken? Welke verkoopkanalen gebruik je?

Zorg er in ieder geval voor dat je merk geregistreerd is voordat je gaat starten, omdat je anders nooit weet of je geen merkinbreuk pleegt en je dus verder kunt met de door jou bedachte naam of niet. En dan niet alleen bij de Kamer van Koophandel. Want dat biedt, in tegenstelling van wat veel mensen denken en de KvK zelf ook vaak beweert, geen bescherming.

Het kledingmerk moet écht als merk geregistreerd worden

Binnen de kledingbranche worden namelijk direct hele hoge schadevergoedingen geëist als je zonder geregistreerd merk gaat verkopen en je pleegt per ongeluk inbreuk op iemands rechten. Het maakt dan niet eens uit of je dit met opzet deed of niet, dus kijk hier echt mee uit. Met jouw handelsnaam kun je namelijk nog gewoon merkinbreuk plegen.

En als het dan als merk is vastgelegd, je de stappen goed hebt opgevolgd en jouw kledingmerk succesvol wordt, is het vaak lastig om aan de vraag te voldoen. Simpelweg omdat er te weinig kapitaal is om voldoende inventaris, oftewel voorraad, aan te houden. Voorraad is immers dood kapitaal en dat kost geld. Ook betalen grotere retailers je soms pas na 90 dagen en dat betekent dat je lang moet wachten voordat je dit geld weer kunt herinvesteren in nieuwe voorraden.

Hoe kun je een eigen kledinglijn beginnen?

Een eigen kledinglijn beginnen doe je in 10 stappen. Als je dit stappenplan volgt, is de kans groter dat het starten van je eigen kledinglijn succesvol wordt. Dit komt doordat je dan gestructureerd te werk gaat en dus weet hoe je ervoor zorgt dat men jou kan vinden, terwijl je tegelijkertijd voldoende kapitaal beschikbaar houdt voor investeringen in marketing en voorraad.

Dat voorraad en de hoeveelheid geld die dat opslokt een enorme bottleneck is binnen deze branche zien veel kleding startups helaas over het hoofd.

Hieronder vind je de stappen om je te helpen bij het beginnen van je eigen kledinglijn:

 1. Doe marktonderzoek: Op zich moet de eerste stap onderdeel zijn van stap 2: het business plan.Onderzoek de mode-industrie en identificeer je doelmarkt en niche. Begrijp wat je potentiële klanten willen en wat er ontbreekt in het huidige aanbod.
 2. Maak een businessplan: Schrijf een gedetailleerd businessplan met je doelen, kostenraming, marketingstrategie en productieplan. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en potentiële investeerders aan te trekken.
 3. Merk registreren: Bedenk een merknaam, logo en de algehele stijl van je kledinglijn. Dit moet passen bij de smaak en verwachtingen van je doelgroep. Zorg er daarnaast voor dat je onderzoekt of jouw merknaam beschikbaar is. Als je deze niet registreert, weet je namelijk niet zeker dat je deze mag gebruiken zonder dat je merkinbreuk pleegt. Vooral binnen de kledingbranche worden bij mogelijke inbreuk meteen hoge (schade)vergoedingen geëist en dat moet je echt voorkomen.
 4. Ontwerp je collectie: Begin met het maken van schetsen en ontwerpen voor je kledingstukken. Houd rekening met zowel de esthetiek als de functionaliteit. Je kunt ook samenwerken met een professionele modeontwerper of stylist om je ideeën vorm te geven.
 5. Vind een betrouwbare fabrikant: Zoek een fabrikant die gespecialiseerd is in het produceren van kleding die vergelijkbaar is met je ontwerpen. Zorg ervoor dat je de kwaliteit en ethiek van de fabrikant controleert.
 6. Bepaal je prijsstrategie: Bepaal de prijs van je kledingstukken op basis van de kosten van productie, materiaal, arbeid en andere overheadkosten. Houd rekening met je concurrenten en de prijs die je doelgroep bereid is te betalen.
 7. Bouw aan online aanwezigheid: Maak een professionele website en sociale media-accounts voor je kledinglijn. Gebruik deze kanalen om je merk op te bouwen, contact te leggen met je doelgroep en je producten te verkopen.
 8. Marketing en promotie: Zorg voor effectieve marketingcampagnes om je kledinglijn onder de aandacht te brengen. Dit kan variëren van sociale media-advertenties tot influencers en samenwerkingen met andere merken. Vooral binnen de kledingbranche is het heel gebruikelijk om influencers te gebruiken, maar staar je daar niet op dood. Messi of Ronaldo gaat niet zomaar je shirt dragen. Je moet echt connecties hebben binnen die wereld en dan nog heeft het vaak maar tijdelijk effect.
 9. Distributie en verkoop: Bepaal of je je kledinglijn online, via een fysieke winkel of beide wilt verkopen. Overweeg ook samenwerkingen met boetieks of warenhuizen om je bereik te vergroten.
 10. Evaluatie en groei: Evalueer regelmatig de prestaties van je kledinglijn en zoek naar manieren om te verbeteren en te groeien. Luister naar feedback van klanten en blijf op de hoogte van trends om je aanbod relevant en aantrekkelijk te houden.

Onthoud dat het starten van een kledinglijn tijd, geduld en doorzettingsvermogen vereist. Blijf gefocust op je doelen en wees bereid om je strategie aan te passen als dat nodig is.

Moet je jouw kledingmerk registreren?

Je moet je kledingmerk registreren in het merkenregister via de officiële merkregistratie procedure. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel is niet voldoende. Dit komt omdat het handelsnaamrecht bepaalt dat inschrijving van de handelsnaam bij de KvK geen bescherming biedt. Enkel het gebruik van handelsnamen geeft je handelsnaamrechten, maar dan nog heb je geen zekerheid dat je geen inbreuk pleegt op iemand anders oudere rechten.

Wil je die zekerheid wel en voorkomen dat je dus aangesproken wordt en in vervelende rechtszaken belandt, dan moet je het merk registreren. Zorg hiervoor dat je eerst onderzoekt of het merk beschikbaar is, optimaliseer dan de beschermingsomvang die het merk nodig heeft en dien het merk in. Afhankelijk van het antwoord op de vraag of je de reguliere procedure kiest of een spoedprocedure, duurt deze tussen de 2 dagen en 3 maanden.

Als je jouw kleding merk snel wil aanbieden op platformen als Bol.com dan wordt een spoedregistratie aangeraden. In de meeste andere gevallen volstaat de normale procedure en wordt deze ook het meest gekozen. Dit komt omdat de spoedprocedure extra kosten met zich meebrengt en je als kledingmerk liefst zo veel mogelijk geld beschikbaar houdt voor marketing en voorraad.

eigen kledinglijn beginnen

Waarom lukt het de meeste kledingmerken niet om succesvol te worden?

Er zijn verschillende redenen waarom de meeste kledingmerken niet succesvol worden. Hier zijn enkele veel voorkomende factoren die bijdragen aan het falen van kledingmerken:

 1. Gebrek aan marktonderzoek: Veel startende kledingmerken voeren onvoldoende marktonderzoek uit en begrijpen hun doelgroep niet goed. Zonder een duidelijk inzicht in de behoeften en wensen van de klant is het moeilijk om producten te ontwikkelen die aantrekkelijk en relevant zijn.
 2. Slechte merkidentiteit: Een zwakke of onduidelijke merkidentiteit kan het moeilijk maken om zich te onderscheiden van de concurrentie en klanten aan te trekken. Kledingmerken moeten een sterk merkverhaal en een unieke waardepropositie ontwikkelen om op te vallen in de markt.
 3. Financiële problemen: Veel kledingmerken onderschatten de kosten die gepaard gaan met het opzetten en runnen van een bedrijf. Gebrek aan voldoende kapitaal en slecht financieel beheer kan leiden tot cashflowproblemen en uiteindelijk tot het falen van het bedrijf.
 4. Productie- en kwaliteitsproblemen: Problemen met productie, zoals vertragingen, inconsistentie in kwaliteit en problemen met leveranciers, kunnen de reputatie van een merk schaden en de groei belemmeren. Er zitten veel goede producenten in landen als Portugal en Turkije. Dat is zeker waar, maar er zitten zeer waarschijnlijk meer slechte aanbieders, dus check echt heel goed de kwaliteit en ga ook bij hen langs als dat even kan.
 5. Gebrek aan onderscheidend vermogen: In de concurrerende mode-industrie is het essentieel om een uniek product of concept te hebben. Veel kledingmerken slagen er niet in om zich te onderscheiden van de massa, waardoor ze moeite hebben om klanten te winnen. Een trui met een leuke naam er op is niet voldoende meer. Men koopt het wellicht één keer, maar komt niet meer terug.
 6. Ineffectieve marketingstrategie: Zonder een effectieve marketingstrategie is het moeilijk om naamsbekendheid op te bouwen en klanten aan te trekken. Veel kledingmerken falen omdat ze niet genoeg investeren in marketing of de verkeerde marketingkanalen en -tactieken gebruiken. Ook slagen ze er niet in om alles te meten wat ze doen. Zorg ervoor dat je weet wat een nieuwe klant kost. Als je dat niet weet, weet je niet of je marges goed zijn, kan je geen winst maken en al helemaal niet opschalen.
 7. Slecht voorraadbeheer: Het niet goed beheren van voorraad kan leiden tot te veel of te weinig producten op voorraad, wat resulteert in ontevreden klanten en verlies van verkoop.
 8. Onvoldoende aanpassingsvermogen: De mode-industrie is voortdurend in beweging, en kledingmerken moeten in staat zijn om zich aan te passen aan veranderende trends en klantvoorkeuren. Merken die niet flexibel en responsief zijn, lopen het risico achter te blijven en uiteindelijk te falen.
 9. Gebrek aan ervaring en deskundigheid: Startende ondernemers in de mode-industrie kunnen worstelen met het gebrek aan ervaring en deskundigheid op het gebied van modeontwerp, productie, marketing en bedrijfsvoering. Dit kan leiden tot fouten en mislukkingen in verschillende aspecten van het bedrijf.

Hoeveel startkapitaal om een eigen kledinglijn te starten heb je nodig?

Het benodigde startkapitaal voor een eigen kledinglijn kan sterk variëren, afhankelijk van de schaal en het type bedrijf dat je wilt opzetten. Hier zijn enkele factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid startkapitaal die je nodig hebt:

 1. Bedrijfsmodel: Het opzetten van een online kledinglijn kan minder kapitaal vereisen dan het openen van een fysieke winkel, omdat je geen winkelruimte hoeft te huren en minder personeel nodig hebt.
 2. Productie: De productiekosten zijn afhankelijk van de complexiteit van je ontwerpen, de gebruikte materialen en de productieprocessen. Als je in kleine oplagen produceert of zelf je kleding maakt, kunnen de kosten lager zijn dan wanneer je grootschalige productie uitbesteedt.
 3. Voorraad: Het benodigde kapitaal om een voorraad van je kledinglijn aan te leggen, hangt af van de hoeveelheid en variëteit van de producten die je wilt aanbieden.
 4. Marketing en promotie: Het budget dat je nodig hebt voor marketing en promotie varieert, afhankelijk van je gekozen strategieën en kanalen.
 5. Verpakking en verzending: De kosten voor verpakking en verzending zijn afhankelijk van de omvang en het gewicht van je producten, evenals de bestemmingen waarnaar je verzendt.
 6. Overige kosten: Er kunnen ook aanvullende kosten zijn, zoals het ontwikkelen van een website, het registreren van je bedrijf, het verkrijgen van verzekeringen en het betalen van belastingen en vergoedingen.

Het is belangrijk om een realistisch budget op te stellen en rekening te houden met alle bovengenoemde factoren om te bepalen hoeveel startkapitaal je nodig hebt. Voor sommige kledinglijnen kan dit bedrag enkele duizenden euro’s zijn, terwijl anderen mogelijk tienduizenden euro’s of meer nodig hebben om te beginnen.

Om je startkapitaal te bepalen, maak je een gedetailleerd financieel plan met een overzicht van al je verwachte kosten en inkomsten. Houd er rekening mee dat je mogelijk extra kapitaal nodig hebt om onvoorziene uitgaven te dekken of om je bedrijf te laten groeien naarmate je meer klanten aantrekt.

Wat heb je nodig om een eigen kledinglijn te beginnen?

Om een eigen kledinglijn te beginnen, is het belangrijk om te starten met een uniek concept dat je doelgroep aanspreekt en je onderscheidt van de concurrentie. Je moet goed op de hoogte zijn van je markt en doelgroep om te begrijpen wat je potentiële klanten willen en nodig hebben. Daarnaast is het essentieel om een sterke merkidentiteit te ontwikkelen, inclusief een merknaam, logo en algehele esthetiek die de stijl en het gevoel van je kledinglijn vertegenwoordigen.

Bij het ontwerpen van je kledinglijn is het belangrijk om ontwerpen en schetsen van je kledingstukken te maken, zodat je je ideeën kunt visualiseren en je visie kunt communiceren met anderen. Zorg voor een budget en maak een financieel plan om je kosten te dekken, zoals materiaal, productie, marketing en andere zakelijke uitgaven. Een gedetailleerd businessplan waarin je je doelen, strategieën, marketingplan, productieproces en tijdslijnen uiteenzet, is ook van cruciaal belang.

Het vinden van een betrouwbare fabrikant of leverancier die aan je kwaliteitsnormen en productievereisten kan voldoen, is een belangrijke stap. Selecteer hoogwaardige materialen en stoffen die passen bij je ontwerpen en de verwachtingen van je doelgroep. Zorg voor de nodige naai- en productievaardigheden, of werk samen met professionals die deze vaardigheden hebben.

Het opbouwen van een online aanwezigheid, zoals een website en sociale media-accounts, is belangrijk om je merk op te bouwen en je kledinglijn te promoten. Ontwikkel een effectieve marketing- en promotiestrategie om je kledinglijn onder de aandacht te brengen en je doelgroep te bereiken. Bepaal ook hoe je je kledinglijn wilt verkopen, bijvoorbeeld online, in fysieke winkels of via groothandels.

Zorg ervoor dat je alle benodigde juridische documenten, licenties en verzekeringen hebt om je bedrijf te beschermen. Tot slot, wees bereid om tijd, energie en doorzettingsvermogen te investeren om je kledinglijn tot een succes te maken. Door al deze elementen in overweging te nemen en zorgvuldig te plannen, ben je goed op weg om je eigen kledinglijn te beginnen.

Welke marketingkanalen zijn het meest succesvol als je een kledingmerk begint?

Er zijn verschillende marketingkanalen die je kunt gebruiken om een ​​kledingmerk te promoten, afhankelijk van je doelgroep en je budget.

 1. Sociale media
 2. Influencer marketing
 3. Content marketing
 4. Pop-up stores en evenementen
 5. E-mailmarketing

Sociale media is een krachtig hulpmiddel om je kledingmerk te promoten en een sterke online aanwezigheid op te bouwen. Instagram en TikTok zijn bijvoorbeeld populaire platforms voor kledingmerken vanwege de mogelijkheid om visueel aantrekkelijke content te delen. Je kunt organische posts maken, influencer marketing toepassen of advertenties plaatsen. Let er wel op dat Instagram en TikTok niet snel tevreden zijn. Zij zullen je steeds vaker pushberichten sturen dat je meer moet posten, omdat je anders jouw zichtbaarheid verliest.

Werken met influencers kan een geweldige manier zijn om je kledingmerk te promoten en een nieuwe doelgroep te bereiken. Je kunt influencers benaderen om jouw kleding te promoten via hun social media-kanalen of hen uitnodigen om je kleding te dragen tijdens een evenement. Influencers met minder volgers zijn over het algemeen redelijk betaalbaar. Met hen kan je afspreken dat je bijvoorbeeld elke maand twee posts krijgt in jouw kleding voor een vast bedrag.

Het is hierbij wel essentieel dat bijvoorbeeld door middel van hashtags wordt aangegeven dat het om gesponsorde content gaat. Dus laat jouw influencer #ad of #samenwerking gebruiken om te voorkomen dat je gedonder krijgt met de reclame code commissie. 

Door middel van bloggen, videomarketing en andere vormen van contentmarketing kun je waardevolle informatie bieden aan je doelgroep en tegelijkertijd je kledingmerk promoten. Door het delen van nuttige en boeiende content kun je jouw merk verbinden met de levensstijl en interesses van jouw doelgroep.

Pop-up stores zijn een relatief nieuwe manier om jouw kledingmerk te promoten en de producten in het echt te laten zien. Je kunt ook evenementen organiseren, zoals modeshows, om je merk op de kaart te zetten en ervoor te zorgen dat jouw kleding in de kijker staat. Een pop-up store openen heeft kort een aanzuigende werking, maar vergt enorm veel tijd en grote investeringen in zaken als kledingrekken en andere dingen die nodig zijn voor de aankleding van het interieur van de pop-up store.

E-mailmarketing kan ook een effectieve manier zijn om je kledingmerk te promoten en contact te leggen met jouw klantenbestand. Stuur regelmatig nieuwsbrieven met nieuws over nieuwe producten, kortingscodes en andere interessante informatie. En noem dit dan vooral het liefst geen nieuwsbrief. Want the money is in the list, maar jij meld jezelf toch eigenlijk ook nooit aan als er op een website wordt gevraagd om je e-mailadres in ruil voor de nieuwsbrief?

Precies. Niemand doet dat. Biedt korting op de eerste bestelling als mensen hun e-mailadres achterlaten en zorg dat die mensen terechtkomen in een e-mailmarketing automation systeem als Mailchimp.

Het is belangrijk om te onthouden dat de keuze van marketingkanalen afhankelijk is van jouw budget, doelgroep en marketingdoelen. Een mix van verschillende kanalen kan ook een goede aanpak zijn om je kledingmerk te promoten en je doelgroep te bereiken.