fbpx

Nep merkkledingNep merkkleding verkopen

Nep merkkleding verkopen gebeurt heel vaak. Er is simpelweg veel vraag naar nep merkkleding zoals Uggs, maar mag je het verkopen of is het strafbaar?

Je hebt het niet bewust gedaan en het is toch ook duidelijk dat de Uggs nep zijn? Zo wijken de kleuren ietsje af, is het suede minder mooi of is duidelijk te zien dat het logo te groot is. Dat moeten jouw klanten toch ook zien? En lijkt het dan nog wel op Uggs, Nikes of Ralph Lauren?

We leggen je graag uit waarom nep merkkleding verkopen risico’s met zich meebrengt en dus niet verstandig is. Ook vertellen we je aan de hand van voorbeelden die wij hebben behandeld wat je kunt doen als je inmiddels een brief van het bedrijf, een advocaat of advocatenkantoor hebt ontvangen dat je inbreuk hebt gemaakt op hun intellectueel eigendom en dan specifiek op hun auteursrecht en merkenrecht.

Mag je nep merkkleding verkopen?

Het verkopen van nep merkkleding mag niet. Sterker nog, het is strafbaar als je bewust namaak producten verkoopt. Voordat de rechter zich hierover strafrechtelijk gezien buigt moet je wel redelijk ver gaan. Maar een goede schadevergoeding en taakstraf behoren dan tot de mogelijkheden.

Nep Uggs

Stel je kocht een paar nep Uggs handschoenen, erg leuk. Vonden ook vele anderen. En daarom zei je dat je er wel een paar kon kopen voor ze. Zo begon een handeltje waarbij je uiteindelijk in maar twee maanden ongeveer 50 paar handschoenen hebt verkocht met een winstmarge van maar 5 euro. Weinig misschien, maar toch een lekker extraatje dat je misschien wel goed kunt gebruiken. Maar dan gebeurt het onvermijdelijke.

Je krijgt een brief binnen van een advocaat die binnen vijf dagen 3250,- schadevergoeding wil, anders kun je zelfs worden veroordeeld tot een gevangenisstraf van 1 tot 4 jaar of een boete van maximaal  88.000 euro.

Dat is schrikken. Echt schrikken. En niet geheel onterecht. Je bent bewust nep Uggs online gaan bestellen en importeren. Waar je ze vandaan haalde – bijvoorbeeld uit China via Alibaba – maakt niet uit. Ook is niet van belang waar je ze hebt verkocht. Of dit bijvoorbeeld via jouw webshop, marktplaats of social media zoals Facebook was maakt eigenlijk geen verschil.

Wel is het zo dat je meer risico loopt op vervolging als je het professioneel ging verkopen. Bijvoorbeeld omdat je een garagebox had ingericht of een webshop hebt waar je namaak producten verkoopt.

Kun je het zelf uit elkaar houden?

Zelf waren we ook wel eens benieuwd of je nep merkkleding zoals echte en nep Uggs of een Ray-Ban uit elkaar kunt houden? Het AD heeft daar een leuke test voor en dat het ook voor ons niet makkelijk is blijkt wel uit onderstaande afbeeldingen.

nep uggs verkopen