fbpx
gratis logo maken

Gratis logo maken

Is een gratis logo maken voor je bedrijf verstandig?

Een gratis logo maakt je niet uniek. Het is daarom maar zeer de vraag of een gratis logo maken een goede basis is voor je bedrijf. 

Uiteraard wil je aan het begin kosten besparen, omdat je zo veel mogelijk geld beschikbaar wil houden voor het opstarten van je bedrijf en het vastleggen van je merknaam, maar investeren door een goed logo te laten maken, is op de lange termijn meer waard. Bijvoorbeeld omdat je imago- of reputatieschade voorkomt doordat anderen ook met identieke of gelijkende logo’s gaan werken.

Een gratis logo maken voor je bedrijf kent voordelen en nadelen. Het is natuurlijk heel goedkoop en je hebt binnen een paar minuten een logo in handen. Simpel. Maar is het ook verstandig? Het heeft namelijk ook nadelen. Gebruik van gratis logo’s die je online kunt maken zijn namelijk niet origineel, je kunt of mag ze over het algemeen niet aanpassen en ook kan je later nog tegen juridische problemen aanlopen. Bijvoorbeeld als iemand anders het al als merk geregistreerd heeft.

Het grootste nadeel is eigenlijk dat iedereen dergelijke logo’s kan downloaden en gebruiken. Dat betekent dat je niet uniek bent en het uiteindelijk lastiger wordt om je te onderscheiden van anderen.

De voordelen en nadelen van een gratis logo maken voor je bedrijf hebben we op een rijtje gezet.

Voordelen gratis logo maken

  1. Kostenefficiënt: Een gratis logo kan aantrekkelijk zijn voor startende ondernemers of bedrijven met een beperkt budget.
  2. Snel en gemakkelijk: Gratis logo’s kunnen eenvoudig en snel online worden gevonden of gemaakt met behulp van gratis logo-ontwerptools.
  3. Eenvoud: Gratis logo’s zijn vaak eenvoudiger dan betaalde versies, wat in sommige gevallen een voordeel kan zijn. Minimalistische logo’s kunnen effectief zijn en gemakkelijker te herkennen voor klanten.
  4. Toegankelijkheid: Er zijn tal van online bronnen en tools beschikbaar voor het maken van gratis logo’s. Dit betekent dat je toegang hebt tot een breed scala aan stijlen en sjablonen zonder professionele hulp.

Nadelen gratis logo maken

  1. Negatieve impact op merkimago: Het gebruik van een gratis logo kan invloed hebben op de perceptie van jouw merk en de waarde ervan in de ogen van klanten en concurrenten. Een professioneel ontworpen logo kan jouw bedrijf helpen om een sterker en geloofwaardiger merkimago op te bouwen.
  2. Potentiële juridische problemen: Bij het gebruik van gratis logo’s loop je het risico inbreuk te maken op auteursrechten of handelsmerken van anderen. Dit kan leiden tot juridische problemen en extra kosten.
  3. Beperkte originaliteit: Gratis logo-ontwerptools en -sjablonen worden vaak door veel mensen gebruikt, wat kan leiden tot een gebrek aan originaliteit en onderscheidend vermogen voor jouw merk.
  4. Lagere kwaliteit: Gratis logo’s kunnen van lagere kwaliteit zijn in vergelijking met professioneel ontworpen logo’s. Dit kan betekenen dat ze er minder aantrekkelijk of niet professioneel uitzien, wat mogelijk invloed heeft op de perceptie van jouw merk.
  5. Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Hoewel sommige gratis logo-ontwerp tools aanpassingsmogelijkheden bieden, kunnen deze beperkt zijn in vergelijking met wat een professionele grafisch ontwerper kan bieden.
  6. Minder schaalbaarheid: Gratis logo’s zijn mogelijk niet geoptimaliseerd voor verschillende formaten en media. Dit kan problemen veroorzaken bij het vergroten of verkleinen van het logo voor gebruik in verschillende toepassingen, zoals drukwerk en digitale media.

Over het algemeen, als je bedrijf een professionele uitstraling wil hebben en zich wil onderscheiden van de concurrentie, is het verstandig om te investeren in een uniek, op maat gemaakt logo. Dit kan gedaan worden door een professionele ontwerper in te huren of door gebruik te maken van betaalde logo-ontwerp diensten. Een goed ontworpen, uniek logo kan de merkidentiteit van je bedrijf versterken en bijdragen aan een succesvolle en herkenbare onderneming.

Welke rechten krijg je op gratis logo’s?

Over het algemeen krijg je bij de meeste aanbieders van gratis logo’s een commerciële licentie. Je kunt dan het logo gebruiken, zonder dat je daar later extra vergoedingen voor moet betalen, maar toch is het niet zo eenvoudig als je denkt.

Iedereen krijgt namelijk die licentie op de logo’s die ze downloaden. Of dat gratis is of niet. Dat betekent simpelweg dat er talloze organisaties kunnen komen die met hetzelfde logo gaan werken. Vraag is dus maar hoe onderscheidend je dan nog kunt zijn ten opzichte van concurrenten en of je kunt optreden als een andere partij deze ook gebruikt voor dezelfde of gelijkende producten of diensten.

gratis logo maken

Kun je een gratis logo beschermen?

Of je het alleenrecht kunt krijgen op een gratis logo is maar zeer de vraag. Je kunt het logo als merk registreren en merkbewaking inschakelen, zodat je een melding krijgt als andere partijen merkinbreuk plegen door identieke of gelijkende merken aan te vragen.

Toch is het natuurlijk niet gek dat andere ondernemers ook dachten slim te zijn door een gratis logo te kiezen. Je denkt waarschijnlijk dat de kans heel klein is, maar toch hebben we al meerdere zaken meegemaakt waarbij twee partijen binnen dezelfde branche in Nederland hetzelfde gratis logo hebben gekozen.

Zo zijn logo’s met gestileerde lotussen super populair op gebied van verzorgingsproducten en schoonheidssalons en zijn handen met hartjes erin veel gezien op gebied van zorg.

En ja, dan kan je dus merkinbreuk plegen terwijl je dacht dat je het logo dat je gratis gedownload had, of waar je zelfs een klein bedrag voor betaald had om de licentie te krijgen, mocht gebruiken.