Hoe kun je zelf een merk registreren? - intellectueeleigendom.nl

Zelf merk registrerenHoe kun je zelf een merk registreren?

Tot enkele jaren geleden kon je goed je merk zelf registreren en was je ook goed beschermd. Sinds de laatste juridisprudentie is dat een stuk ingewikkelder en brengt zelf registreren ook meer risico met zich mee. We leggen je graag uit hoe dat komt.

Wat zijn de voordelen van zelf registreren?

Als je zelf je merk registreert, dan bespaar je kosten. Je schakelt ons immers niet in om je te adviseren omtrent de classificatie en we begeleiden ook het hele proces niet voor je. Dat doe je zelf.

Voor de Benelux is een registratie al lastig, maar voor de EU en wereldwijd is zelf registreren haast niet te doen.

Wat zijn de nadelen van zelf registreren?

Als je zelf registreert zal je merken dat het lastig is om de juiste klassen te bepalen. Je zult al snel uitkomen op ‘class headings’. En dat is op zich geen probleem, totdat nieuwere merken gaan registreren die lijken op jouw naam.

De laatste rechtszaken geven namelijk aan dat class headings geen bescherming bieden. Dit betekent dat jouw merk gewoon wordt ingeschreven, maar dat de kans op bezwaar van andere merken in de 10 jaar (of langer als je verlengt) ontzettend veel groter is.

Als je in een bezwaarprocedure terecht komt, dan brengt dat niet alleen veel kosten met zich mee. Als je zelf je klassen hebt bepaald bij registratie van je merknaam of logo is de kans groot dat het nieuwere merk jouw registratie onderuit haalt. Je hebt dan geen bescherming meer en de andere partij kan jou dwingen om te stoppen met het voeren van je naam of logo.

Dat is zonde en kun je beter voorkomen. Goedkoop is ook in dit geval vaak duurkoop.