fbpx

Wat is het?

Merkregistratie is de manier om een merk vast te leggen Registratie vindt plaats bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom. Tijdens de registratie wordt er een procedure doorgelopen en wordt gekeken of jouw naam aan de kwalificaties en voorwaarden voldoet. Een merk mag namelijk niet te beschrijvend zijn. Als dit het geval is zal het merk niet voldoen aan de materiële

eisen. De drie eisen zijn:

  • Deugdelijkheid;
  • Geoorloofdheid;
  • Rechtmatigheid

De procedure in de Benelux neemt ongeveer drie maanden in beslag en de kosten zijn 475 euro ex btw. In de EU is de termijn vier tot acht maanden en zijn de kosten vanaf 1299 euro.

Wat zijn de voordelen van merkregistratie?

Wanneer je je merk veilig laat stellen door merkregistratie, kan iemand anders niet hetzelfde merk gebruiken en daarom ook niet van jouw merkbekendheid genieten. Wanneer iemand anders wel jouw merk gebruikt, en je bent beschermd, dan kan je hier tegen optreden. Ook als bijvoorbeeld een andere partij niet dezelfde naam heeft, maar wel een soortgelijke naam, kan je optreden. Merkrecht kan je verkopen. Wil jij een derde partij onder jouw merknaam laten handelen, dan verkoop je daarvoor een licentie.