fbpx
duurzaamheidskeurmerk

Duurzaamheidskeurmerk

Wat is een duurzaamheidskeurmerk?

Een duurzaamheidskeurmerk is een teken of label dat wordt gebruikt om aan te geven dat een product of dienst voldoet aan bepaalde duurzaamheidseisen of normen. Het doel van een duurzaamheidskeurmerk is om consumenten te informeren over de duurzaamheid van het product of de dienst, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken.

Welke duurzaamheidskeurmerken zijn er?

Er zijn verschillende duurzaamheidskeurmerken in de markt, die worden uitgegeven door verschillende organisaties. Sommige voorbeelden van duurzaamheidskeurmerken zijn:

  • FSC: dit keurmerk wordt uitgegeven door de Forest Stewardship Council en geeft aan dat het product gemaakt is van duurzaam geproduceerd hout of papier.
  • MSC: dit keurmerk wordt uitgegeven door de Marine Stewardship Council en geeft aan dat het product afkomstig is uit duurzaam gevangen zeevisserij.
  • Ecolabel: dit keurmerk wordt uitgegeven door de Europese Unie en geeft aan dat het product voldoet aan bepaalde milieu- en duurzaamheidseisen.
  • Rainforest Alliance: dit keurmerk wordt uitgegeven door de Rainforest Alliance en geeft aan dat het product afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen of landbouw.
  • UTZ: dit keurmerk wordt uitgegeven door UTZ en geeft aan dat het product afkomstig is uit duurzame landbouw en verantwoordelijke handel.

Er zijn nog veel meer duurzaamheidskeurmerken in de markt, die gericht zijn op verschillende producten en diensten, zoals voedsel, kleding, elektronica, energie of transport. Het is belangrijk om te controleren of het keurmerk betrouwbaar is en of het aansluit bij de behoeften en wensen van de consumenten.

Hoe weet je of een keurmerk betrouwbaar is?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen of een keurmerk betrouwbaar is. Hieronder staan enkele tips om te beoordelen of een keurmerk betrouwbaar is:

  • Bekijk de organisatie achter het keurmerk: het is belangrijk om te controleren of het keurmerk wordt uitgegeven door een betrouwbare en onafhankelijke organisatie. Zoek informatie over de organisatie op en lees wat andere mensen ervan vinden.
  • Controleer de criteria van het keurmerk: het is belangrijk om te controleren wat de criteria zijn waaraan een product of dienst moet voldoen om het keurmerk te krijgen. Bekijk of de criteria duidelijk zijn en of ze gericht zijn op duurzaamheid, kwaliteit of veiligheid.
  • Vraag naar het certificeringsproces: het is belangrijk om te vragen hoe het certificeringsproces van het keurmerk werkt. Bekijk of er een onafhankelijk en objectief certificeringsinstituut is dat het product of de dienst controleert en of er een regelmatige hercertificering plaatsvindt.
  • Controleer de dekking van het keurmerk: het is belangrijk om te controleren of het keurmerk algemeen erkend is en of het wereldwijd geldig is. Bekijk of het keurmerk bijvoorbeeld geregistreerd is in de Benelux, Europese Unie of bij de Wereldorganisatie voor de intellectuele eigendom (WIPO).
  • Zoek naar aanvullende informatie: het is belangrijk om naar aanvullende informatie te zoeken over het keurmerk, zoals bijvoorbeeld consumentenreviews, persberichten of wetenschappelijke publicaties. Zo kun je meer te weten komen over de effectiviteit en de betrouwbaarheid van het keurmerk.

Wat kost een duurzaamheidskeurmerk?

De kosten van een duurzaamheidskeurmerk kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de organisatie achter het keurmerk, het type product of dienst, de omvang van het bedrijf en het certificeringsproces.

In het algemeen zijn er twee hoofdtypen kosten voor het verkrijgen van een duurzaamheidskeurmerk: de eenmalige certificeringskosten en de jaarlijkse licentiekosten. De eenmalige certificeringskosten omvatten de kosten voor het uitvoeren van een audit of een inspectie om te bepalen of het product of de dienst voldoet aan de eisen van het keurmerk. De jaarlijkse licentiekosten omvatten de kosten voor het gebruik van het keurmerk, zoals bijvoorbeeld het afdragen van royalty’s of het betalen van inschrijfgelden.

De kosten van een duurzaamheidskeurmerk kunnen bijvoorbeeld liggen tussen de €500 en €5.000 voor de eenmalige certificeringskosten en tussen de €100 en €500 voor de jaarlijkse licentiekosten. Het is belangrijk om goed te onderzoeken welk keurmerk het beste aansluit bij het bedrijf en om te vergelijken wat de kosten zijn. Sommige keurmerken bieden ook subsidies of kortingen voor kleine bedrijven of voor innovatieve producten.