fbpx
groeifases bedrijf

Groeifasen bedrijf

Hoe werken groeifases van een bedrijf?

Er zijn verschillende groeifasen voor een bedrijf. Hiervoor bestaan meerdere modellen, maar de meest gangbare is die van Greiner.

Hierbij wordt creativiteit gezien als basis van elk bedrijf. Dit is de eerste fase en dat is niet voor niets. In deze fase is het crucieel dat je jouw concepten, ideeënen vooral het merk beschermt. 

Als je jouw merknaam of logo niet beschermt in deze fase, weet je niet zeker of je deze mag gebruiken en je niet onverhoopt merkinbreuk pleegt. Dat is een groot risico, want investeren in je merkbekendheid en naamsbekendheid heeft dan geen zin.

Het kan dan namelijk voorkomen dat je alsnog je naam moet veranderen, ook al heb je er al eindeloos in geïnvesteerd.

Daarnaast kun je ook jouw ontwerpen, modellen, designs en ander intellectueel eigendom beschermen, zodat je copycats kunt tegenhouden. De verschillende groeifases van een bedrijf brengen ook op dit gebied uitdagingen met zich mee. 

Welke groeifasen kent een bedrijf?

Er zijn verschillende modellen die de groeifasen van een bedrijf beschrijven, maar een veelgebruikt model is het Stages of Growth Model van Larry Greiner. Dit model beschrijft vijf groeifasen:

  1. Creativiteitsfase: In deze fase is het bedrijf net opgericht en is de focus voornamelijk gericht op het ontwikkelen van een product of dienst en het vinden van klanten. De organisatie is informeel en de communicatie verloopt vaak informeel en direct.

  2. Directiefase: Als het bedrijf groeit en meer klanten en werknemers krijgt, wordt er behoefte aan meer structuur en formele communicatie. In deze fase worden er meer procedures en regels geïntroduceerd en wordt de organisatie hiërarchischer.

  3. Delegatiefase: Als het bedrijf blijft groeien, kan de oprichter niet meer alles zelf doen en moeten taken gedelegeerd worden aan werknemers. Dit kan leiden tot spanningen en uitdagingen op het gebied van leiderschap en communicatie.

  4. Coördinatiefase: In deze fase heeft het bedrijf meerdere afdelingen en functies, en moet er meer aandacht besteed worden aan coördinatie en samenwerking. Er wordt meer nadruk gelegd op het delen van informatie en het creëren van synergie tussen de verschillende afdelingen.

  5. Collaboratieve fase: Als het bedrijf blijft groeien, wordt het steeds belangrijker om samen te werken met andere bedrijven en organisaties om de groei voort te zetten. In deze fase wordt er veel aandacht besteed aan partnerships, joint ventures en fusies en overnames.

Het is belangrijk om te benadrukken dat niet alle bedrijven deze groeifasen op dezelfde manier doorlopen en sommige bedrijven kunnen in sommige fasen blijven hangen of overslaan. Het model van Greiner is daarom een algemeen kader dat kan helpen om de groei en ontwikkeling van een bedrijf beter te begrijpen.

groeifasen bedrijf