fbpx
vormgevingserfgoed

Vormgevingserfgoed

Wat is vormgevingserfgoed?

Het vormgevingserfgoed is de vergelijking die moet worden gemaakt met eerdere ontwerpen. Om te kunnen beoordelen of een ontwerp nieuw is, moet deze worden vergeleken met oudere designs. Voor vormgevingserfgoed is niet noodzakelijk dat andere producten uit dezelfde branche komen en ook is niet van belang of het in dezelfde Locarno-classificatie valt.

Opvallend is dat bescherming van nieuwe ontwerpen van dezelfde organisatie ook beperkt kan worden door vormgevingserfgoed. Als je bijvoorbeeld een bepaald ontwerp koffiezetapparaat als Senseo vastlegt, maar er in de loop der jaren meerdere varianten komen met een gelijkend ontwerp, dan kan uiteindelijk geoordeeld worden dat deze geen bescherming kunnen genieten via modelrecht, omdat ze ten tijde van het modeldepot niet meer nieuw waren, omdat oudere modellen met al langer dan een jaar openbaar waren.

Om bescherming te kunnen krijgen op een model moet dus aan het nieuwheidsvereiste voldaan worden. Dat betekent dat een ontwerp niet langer dan een jaar geleden openbaar gemaakt mag zijn. Niet door jou, maar ook niet gelijkende ontwerpen door andere organisaties.

Voorbeeld hiervan is de Livorno stoel die bouwmarkt Kwantum liet ontwerpen. Een andere partij kwam vervolgens met een andere stoel die voor een groot deel overeenkwam met het eerdere ontwerp van Kwantum. De bouwmarkt ging hier tegenin, maar de rechter wees de vordering af, omdat ook de Livorno stoel niet nieuw was.

Hoe werkt de vergelijking voor het nieuwheidsvereiste op gebied van vormgevingserfgoed binnen modellenrecht?

Vormgevingserfgoed draait op de vergelijking van nieuwere modellen met ontwerpen waar mogelijk oudere rechten op zitten. Als wordt vergeleken, dan gaat het erom dat het nieuwe model een andere algemene indruk moet wekken.

Hiervoor is het niet nodig om het vergelijken te beperken tot de eigen branche. Als een bepaald spuitstuk gebruikt wordt voor het wassen van auto’s en een nieuw ontwerp bedoeld is voor het wassen van mensen, dan kan dat ervoor zorgen dat niet aan het nieuwheidsvereiste wordt voldaan en geen modelrecht kan worden verkregen hierop.