fbpx
Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken

Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken?

Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken?

Om zeker te weten of je een merknaam mag gebruiken, moet het geregistreerd worden als merk. Zonder merkregistratie heb je namelijk geen zekerheid dat je geen merkinbreuk pleegt.

Sommigen denken dat inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende is, maar dat is helaas niet zo. Met je handelsnaam die is ingeschreven bij de KvK krijg je geen bescherming. Alleen door gebruik van je handelsnaam krijg je handelsnaamrecht, maar dan nog kun je daarmee gewoon nog aangesproken worden vanwege merkinbreuk waardoor je een schadevergoeding moet betalen en alsnog je bedrijfsnaam moet aanpassen.

Zo weet je zeker of je jouw merknaam en logo mag gebruiken

Als je zeker wil zijn dat je niet onverhoopt kunt worden aangesproken vanwege merkinbreuk volg je vijf stappen, zodat je zeker weet dat je jouw merknaam of logo mag gebruiken. Deze stappen zijn:

  1. Doe identiek merkonderzoek
  2. Onderzoek naar gelijkende merken
  3. Check of de naam vrij is binnen jouw branche
  4. Check eventuele andere rechten als handelsnaamrechten
  5. Registreer het merk
hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken
  1. Zoek de merknaam op in het merkenregister: Controleer via onze tool of jouw merknaam beschikbaar is of niet. Zo weet je direct of je het zou kunnen vastleggen of niet.
  2. Zoek naar vergelijkbare merknamen: Zoek naar merknamen die lijken op de naam die je wilt gebruiken, en bekijk of deze merknamen al zijn geregistreerd. Zo kun je voorkomen dat je inbreuk maakt op de rechten van anderen.
  3. Controleer of de merknaam vrij is: Als je de merknaam hebt gevonden in het merkenregister, controleer dan of de naam vrij is binnen jouw branche. Merken met dezelfde naam in verschillende branches kunnen in veel gevallen naast elkaar bestaan. 
  4. Bekijk of de merknaam inbreuk maakt op andere rechten: Naast het merkenregister zijn er ook andere rechten waar je rekening mee moet houden als je een merknaam wilt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld inbreuk maken op een handelsnaam of een domeinnaam. Controleer daarom ook of de merknaam die je wilt gebruiken inbreuk maakt op andere rechten.
  5. Registreer je merk: Als je een merknaam wilt gebruiken, is het ook belangrijk om zeker te weten of dit ook mag. Zekerheid of je een merknaam mag gebruiken heb je echt pas zodra het geregistreerd is als merk. Zodra deze procedure is afgerond weet je dat je niet onverhoopt merkinbreuk pleegt.