Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken

Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken?

Wanneer mag je een merknaam gebruiken?

Je mag een merknaam alleen gebruiken als je zeker weet dat je daarmee geen inbreuk maakt op een bestaand merk en die zekerheid heb je pas als de merknaam is geregistreerd als officieel merk.

Veel mensen denken dat een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) voldoende is, maar dat is een misverstand. De KvK biedt alleen bescherming van je handelsnaam, en dan nog alleen zolang je deze actief gebruikt. Dit handelsnaamrecht is niet hetzelfde als merkrecht. Zonder merkregistratie loop je het risico op juridische conflicten, schadeclaims of het moeten aanpassen van je bedrijfsnaam.

Voorkom merkinbreuk: volg deze 5 stappen voor een veilige merknaam of logo

 

1. Doe identiek merkonderzoek

Controleer of er al een identiek merk bestaat. Gebruik hiervoor officiële registers zoals het BOIP (Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom) of EUIPO (voor Europese merken). Bestaat je merknaam al? Dan kun je deze niet zonder risico gebruiken.

Let op: Kijk niet alleen naar exacte spelling, maar ook naar spaties, hoofdletters en domeinextensies.

 

2. Onderzoek naar gelijkende merken

Soms is een merk niet identiek, maar wel verwarrend vergelijkbaar. Denk aan merknamen die fonetisch gelijk klinken of visueel sterk lijken op jouw naam of logo. Ook deze kunnen een risico vormen op merkinbreuk.

Voor logo’s: laat ook een visueel overeenkomstenonderzoek doen. Dit kan alleen handmatig of via een merkengemachtigde.

 

3. Check of de naam vrij is binnen jouw branche (Nice-classes)

Merken worden geregistreerd per klasse (volgens de zogenaamde Nice-classificatie). Eenzelfde merknaam mag soms wel bestaan in een totaal andere branche, zolang er geen verwarring mogelijk is. Controleer dus of jouw naam vrij is in de relevante klasse(n).

Voorbeeld: Een merk voor kleding (klasse 25) kan niet zomaar dezelfde naam gebruiken als een bestaand merk voor schoenen, tenzij het publiek ze goed uit elkaar kan houden.

 

4. Check andere rechten zoals handelsnaamrechten

Ook als een naam niet als merk is geregistreerd, kan iemand via het handelsnaamrecht bezwaar maken. Check bij de Kamer van Koophandel en Google of er bedrijven zijn die jouw gewenste naam al gebruiken in de praktijk.

Tip: Let extra op wanneer een ander bedrijf in jouw regio of branche al actief is met die naam, want dat kan problemen opleveren.

 

5. Registreer jouw merknaam en logo officieel

Pas als uit de vorige stappen blijkt dat je merknaam veilig te gebruiken is, registreer je deze officieel als merk. Alleen een merkregistratie biedt juridische bescherming tegen gebruik door anderen en geeft jou het alleenrecht.

Voorkom conflicten en bescherm je merk vanaf dag één.

hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken

Afbeelding

Wil je zeker weten of je jouw merknaam of logo veilig kunt gebruiken? Dan is het belangrijk om zorgvuldig te controleren of je geen inbreuk maakt op bestaande rechten.

Begin met het opzoeken van je merknaam in het merkenregister. Met onze tool zie je in één oogopslag of jouw gewenste naam al geregistreerd is. Daarna kijk je of er merknamen bestaan die lijken op de jouwe. Ook gelijkenissen in klank of spelling kunnen namelijk tot verwarring leiden en juridische problemen veroorzaken.

Controleer vervolgens of de naam binnen jouw branche beschikbaar is. In veel gevallen kunnen identieke merknamen naast elkaar bestaan als ze in totaal verschillende sectoren worden gebruikt. Houd daarnaast rekening met andere rechten, zoals handelsnamen of domeinnamen. Zelfs zonder merkregistratie kunnen deze voorrang hebben als ze eerder actief gebruikt zijn.

Pas als al deze checks positief zijn, is het verstandig om je merknaam of logo officieel te registreren. Alleen een formele merkregistratie geeft je volledige juridische bescherming en voorkomt dat je onverwacht wordt aangesproken op merkinbreuk.

Wil je zeker weten of jouw merknaam beschikbaar is?

Gebruik onze gratis tool om direct het merkenregister te doorzoeken en ontdek of jouw merknaam nog vrij is.