fbpx
Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken

Hoe weet je of je een merknaam mag gebruiken?

Om zeker te weten of je een merknaam mag gebruiken, moet het geregistreerd worden als merk. Zonder merkregistratie heb je namelijk geen zekerheid dat je geen merkinbreuk pleegt.

Sommigen denken dat inschrijving bij de Kamer van Koophandel voldoende is, maar dat is helaas niet zo. Met je handelsnaam die is ingeschreven bij de KvK kun je gewoon nog aangesproken worden vanwege merkinbreuk waardoor je een schadevergoeding moet betalen en alsnog je bedrijfsnaam moet aanpassen.

Als je van plan bent om een merknaam te gebruiken, kun je daarom het beste het volgende doen om te achterhalen of je deze mag gebruiken zonder inbreuk te maken op de rechten van anderen:

  1. Zoek de merknaam op in het merkenregister: Controleer via onze tool of jouw merknaam beschikbaar is of niet. Zo weet je direct of je het zou kunnen vastleggen of niet.
  2. Zoek naar vergelijkbare merknamen: Zoek naar merknamen die lijken op de naam die je wilt gebruiken, en bekijk of deze merknamen al zijn geregistreerd. Zo kun je voorkomen dat je inbreuk maakt op de rechten van anderen.
  3. Controleer of de merknaam vrij is: Als je de merknaam hebt gevonden in het merkenregister, controleer dan of de naam vrij is. Dit betekent dat de naam nog niet is geregistreerd en dus nog niet in gebruik is door een andere partij.
  4. Bekijk of de merknaam inbreuk maakt op andere rechten: Naast het merkenregister zijn er ook andere rechten waar je rekening mee moet houden als je een merknaam wilt gebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld inbreuk maken op een handelsnaam of een domeinnaam. Controleer daarom ook of de merknaam die je wilt gebruiken inbreuk maakt op andere rechten.
  5. Registreer je merk: Als je een merknaam wilt gebruiken, is het ook belangrijk om zeker te weten of dit ook mag. Zekerheid of je een merknaam mag gebruiken heb je echt pas zodra het geregistreerd is als merk. Zodra deze procedure is afgerond weet je dat je niet onverhoopt merkinbreuk pleegt.